Prethodni članak
Sljedeći članak

'Došlo je vrijeme za novu politiku, politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja'

Restart koalicija predvođena SDP-om predstavila je u srijedu svoj izborni Program za početak! kojim će pred birače na srpanjskim izborima

  • Sanjin Strukic/PIXSELL

    Sanjin Strukic/PIXSELL


Restart koalicija predvođena SDP-om predstavila je danas svoj izborni Program za početak! kojim će pred birače na srpanjskim izborima, a čelnik koalicije i SDP-a Davor Bernardić poručio je da je došlo vrijeme za novu politiku, politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja. “Došlo je vrijeme za novu politiku, politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja. Izbori su pred nama. Izbor se i ne čini se tako teškim. Red ili kaos. Poštenje ili korupcija. Pravda i jednakost pred zakonom ili zaštita privilegiranih”, kazao je Bernardić u pratnji koalicijskih partnera, prenosi Telegram.

Ustvrdio je da su oni jedina i istinska snaga za promjene i novi početak. Rekao je da u Hrvatskoj danas preko milijun ljudi živi na rubu siromaštva, od čega su pola umirovljenici. - Zdravstvo je opterećeno aferama i nagomilanim dugovima od 9,1 milijardi kuna. U zadnjih pet godina u državi nije provedena nijedna ozbiljna reforma. Pokušaj s mirovinskom reformom je propao, obrazovna reforma ne postoji, a mandat HDZ-ove vlade pamtit ćemo po valu štrajkova i otporu cijele obrazovne zajednice - nabrajao je Bernardić i najavio da će vlada Restart koalicije u prvom tjednu donijeti odluke o svim ključnim pitanjima koja su trebala biti riješena prije odlaska na izbore, piše Telegram.

- Produljit ćemo mjeru za očuvanje radnih mjesta kroz Zakon o skraćenom radnom vremenu, donijet ćemo zakon o jednogodišnjem moratoriju na otplatu kredita, odluku o direktnom kreditiranju od strane državnih financijskih institucija malih i srednjih poduzetnike te set mjera za socijalno najugroženije građane kojih je više od milijun, a u hitnoj proceduri donijeti i Zakon o obnovi Zagreba”, naveo je prve poteze svoje vlade, prenosi Telegram. Među ključne prioritete koalicije koju vodi uvrstio je oporavak i ponovni rast gospodarstva, rast zaposlenosti, plaća i mirovina, beskompromisnu borbu protiv korupcije i klijentelizma na svim razinama vlasti, sveobuhvatnu digitalnu transformacija sustava, teritorijalni preustroj i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave te reformu zdravstvenog sustava s ciljem saniranja dugova i smanjenja listi čekanja - objasnio je.

“Krenut ćemo u reindustrijalizaciju zemlje, razvoj hrvatske poljoprivrede, smanjenje PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na deset posto te mijenjati gospodarsku strukturu i poticati inovativne, kreativne industrije, uz potporu strategiji tzv. zelene transformacije Hrvatske”, istaknuo je Bernardić, dodavši da će donijeti i Lex cannabis.“Korupcija se poput metastaza zloćudne bolesti raširila tkivom hrvatskog društva. SDP na vlasti će ponovno uspostaviti porezni USKOK koji je ukinut za vrijeme ove HDZ-ove vlade. Donijet ćemo Zakon o porijeklu imovine jer je jasno da je u Hrvatskoj previše onih čija imovina ne odgovara njihovim primanjima i plaćenim porezima - istaknuo je Bernardić kao još jedan od prioriteta.

Bernardić je rekao da je cilj ove koalicije povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika, piše Telegram.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook