Prethodni članak
Sljedeći članak

Donja Stubica uvodi prirez na porez na dohodak po stopi od 10 posto

Građani Donje Stubice od 1. siječnja iduće godine plaćat će prirez na porez na dohodak po stopi od 10 posto


Građani Donje Stubice od 1. siječnja iduće godine plaćat će prirez na porez na dohodak po stopi od 10 posto. Odlučilo je tako Gradsko vijeće Donje Stubice na sjednici održanoj sinoć, sa 9 glasova za, tri protiv i dva suzdržana.

Izračuni pokazuju da će se na bruto plaću od 5.000 kuna plaćati prirez mjesečno 16 kuna, na 8.000 - 61 kunu, a na 10.000 bruto 101 kunu. Umirovljenici s mirovinama do 3.800 kuna neće plaćati prirez. Prema riječima gradonačelnika Jurja Srebačića glavni razlog uvođenja prireza je porezna reforma koju provodi država, a kojom će lokalne jedinice ostati bez otprilike 10 posto prihoda.

Donja Stubica bi trebala tako ostati bez oko 600.000 kuna, dok bi od prireza trebala ubrati oko 900.000. Nezavisni vijećnici su ocijenili su da će ovim prirezom Donja Stubica postati nepoželjno mjesto za življenje, dok je oporbeni SDP naglasio kako je protiv prireza u ovom trenutku i u ovoj visini, ocijenivši da bi najprije trebalo pročešljati sve stavke proračuna i vidjeti gdje se eventualno može uštedjeti.

Vladajući vijećnici su ocijenili nekorektnim od države da građanima daje novac koji pripada lokalnoj samoupravi, te istaknuli kako bi neuvođenje prireza ozbiljno ugrozilo funkcioniranje samoga grada i raznih institucija, te onemogućilo realizaciju bilo kakvih projekata. Obećano je da će se nakon prva tri mjeseca iduće godine napraviti analiza gradskih prihoda, te ukoliko bude mogućnosti da će se smanjiti visina prireza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook