Prethodni članak
Sljedeći članak

Domac: 'U malom Zagorju i Hrvatskoj može se biti uz bok najboljima u Europi'

U Energetskom centru Bračak predstavljeni su rezultati Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, koja je provela projekte ukupne vrijednosti više od 800 milijuna kuna


Ideja vodilja Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, REGEA – e, jest napraviti iskorak, pokazati da se može drugačije, inovativnije, bolje. Još 2009. godine pokrenuli smo sufinanciranje obnovljivih izvora energije kućanstvima, kroz 'naše ruke' prošlo je 10 tisuća kućanstava koja su sad i proizvođači i potrošači energije istovremeno. Prije 9 godina počeli smo od nule, a sada imamo 30 djelatnika – rekao je danas na konferenciji za novinare u Energetskom centru Bračak Julije Domac, ravnatelj REGEA – e.

Na predstavljanju rezultata rada istaknuto je da se REGEA pozicionirala kao jedna od najuspješnijih energetskih agencija u Europi s više od 400 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava koje je osigurala za provedbu projekata. Ukupna vrijednost do sada realiziranih projekata iznosi 800 milijuna kuna, a godišnji proračun Agencije povećao se čak 20 puta. Samo za ovu godinu REGEA je pripremila i dobila odobrenje za dodatnih 10 –ak projekata ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna.

Pomoćnik ravnatelja Ivan Pržulj predstavio je projekt NEWLIGHT koji je započeo 2015. godine, a predstavlja pionirski projekt javne rasvjete gradova i općina Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije jedinstven u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Procijenjena vrijednost projekta rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete u 57 gradova i općina iznosi oko 20 milijuna eura. Priprema se 90 posto financira iz programa ELENA, a 10 posto daju Zagrebačka i Krapinsko – zagorska županija, što znači da će općine i gradovi besplatno dobiti pripremu projekta. U 57 gradova i općina rekonstruirat će se i modernizirati najmanje 34 tisuća svjetiljki, a godišnja ušteda na električnoj energiji bit će 1,1 milijun eura, rekao je Pržulj. Karlo Rajić govorio je na temu biomase, istaknuvši da Hrvatska proizvodi 1 posto peleta u globalnom tržištu, što je jako puno, naglasio je.

Pomoćnica ravnatelja Ivana Horvat govorila je o energetskoj učinkovitosti javnih zgrada. U projektu vrijednom 10 milijuna kuna energetski je obnovljeno 10 osnovnih škola na području KZŽ, a na godišnjoj razini ušteda iznosi više od 40 posto. – Ponosni smo na projekt za koji smo dobili nagradu Energy Globe. Tu je i obnova Županijske palače u Krapini, vrijednost projekta je 200 tisuća eura, a vrhunac i najveći projekt je obnova ove zgrade, Energetskog centra Bračak. Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, obnova je trajala 6 godina, a ukupna investicija iznosila 24 milijuna kuna. Centar je primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine – istaknula je Horvat. - Što se tiče daljnje energetske obnove škola u KZŽ,  priprema se projektna dokumentacija i prijavili smo 4 škole, što je projekt vrijedan 25 milijuna kuna, a rezultate očekujemo u lipnju – najavila je Horvat. Poruka REGEA –e je da se u malom Zagorju i Hrvatskoj može biti uz bok najboljima u Europi – istaknuo je Julije Domac.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook