Prethodni članak
Sljedeći članak

Dom za starije i nemoćne u Zaboku gradit će Eti - inženjering

Na natječaj su stigle tri ponude, valjana je bila samo ona Eti-inženjeringa iz Zaboka, koji je ponudio 3,2 mil. kuna i obvezao se da će dom biti završen za 30 mjeseci od potpisivanja ugovora......


- Na natječaj za prodaju nekretnina stare bolnice u Zaboku, na čijem bi se mjestu trebao izgraditi dom za starije i nemoćne osobe, koji je objavila Krapinsko - zagorska županija, javila su se tri ponuđača, međutim samo je jedna ponuda bila valjana, ona Eti-inženjeringa iz Zaboka, koji je ponudio 3,2 milijuna kuna, te smo je mi odlučili prihvatiti - rekla je županica Sonja Borovčak, uz napomenu da tu odluku još sljedeće srijede mora prihvatiti i Skupština Krapinsko - zagorske županije. Tako se, čini se pri kraju primakla trakavica koja je započela još 2009. godine, kada je po prvi puta predstavljen projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne na lokaciji starog rodilišta i kirurgije u Zaboku.

Projekt Mikelića i Vreša

Eti - inženjering će ugovorom prihvatiti uvjete Županije da se poštuje projekt izgradnje Doma za starije prema Urbanističko - arhitektonskom idejnom rješenju, koju su izradili arhitekti Mikelić i Vreš iz Zagreba, na način da zgrade kirurgije i rodilišta budu obnovljene i nadograđene, dok bi se zgrada ambulante srušila, te bi na njenom mjestu bilo još jedno krilo. To bi trebalo koštati dodatnih 40-ak milijuna kuna.

- Imamo viziju, koja se poklapa sa željama Županije.Cijena koju ćemo platiti sada je manje bitna, s obzirom na dodatna ulaganja koja su potrebna jer bi samo građevinski dio iznosio oko 30 milijuna kuna - rekao nam je direktor Eti - inženjeringa Josip Šimag, dodavši da će, ukoliko Skupština prihvati odluku Županije, čim se potpiše ugovor, objekti zaštititi i krenut će u radove. Vremena niti nema mnogo, jer prema ugovoru, kupac nekretnine, osim što 3,2 milijuna kuna mora uplatiti odjednom, najkasnije 30 dana od potpisa ugovora, potom ima i 30 mjeseci da prvi korisnici uđu u novi Dom za starije.

- Vrijeme od 30 mjeseci je realno za taj posao, a mi imamo već nekakve reference u građevini - objasnio je Šimag, dodavši da će im vjerojatno trebati 15-ak godina da im se ulaganje isplati. Tvrtka “Eti-inženjering” d.o.o. Zabok osnovana je potkraj 1994. godine kao poduzeće za inženjering, proizvodnju i usluge, a bila je, između ostalog, izvođač radova na objektima poput škola, sportskih dvorana, ili obnove kuća u ratom zahvaćenom području. Kada su ojačali, počeli su sami graditi stambene zgrade, prvo u Istri, pa u Zagrebu, Velikom Trgovišću, a potom i u Zaboku. Danas zapošljavaju 19 djelatnika, a prema posljednjim podacima ostvarili su 19,7 milijuna kuna prihoda.

Vraćanje nekretnine

Ipak, što ako slučajno ne stignu sve napraviti u 30 mjeseci? - U ugovoru je stavka prema kojoj se Županiji vraćaju nekretnine ako čitav projekt ne bude gotov u roku 30 mjeseci, bez obzira u kojoj su fazi radovi, a mi smo jedino dužni kupcu vratiti njegovih 3,2 milijuna kuna, za koliko je kupio te nekretnine - objasnila je županica Borovčak.

Inače, Županija ima plan da tih 3,2 milijuna kuna koje će dobiti za staru bolnicu uloži u obnovu stare osnovne škole (zajedno s novcem Fonda za energetsku učinkovitost), kamo će se preseliti primarna zdravstvena zaštita   

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook