Prethodni članak
Sljedeći članak

Dojava o bombi prekinula antifašističku proslavu

Svečanost predstavnika Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije, Županijskog i


Svečanost predstavnika Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije, Županijskog i Gradskog poglavarstva Zlatara prekinuta je zbog anonimne dojave da je u Gradskoj vijećnici postavljena bomba.


Zlatarski školski zbor i uzvanici napustili su zgradu, a policija je nakon očevida ustanovila kako je riječ o lažnoj dojavi. Tako je naprasno prekinuta proslava 65. obljetnice hrvatskog ustanka i 63. obljetnice osnivanja II. Zagorskog partizanskog odreda Hrvatske koja je počela polaganjem vijenca na spomenik II. ZPOH-u u Sambolićima pokraj Zlatara.

U Parku hrvatske mladeži general Josip Skupnjak, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, otkrio je spomenik partizanskom kuriru koji je iz parka uklonjen početkom 90-ih. Vraćen je na inicijativu ZUABA-e da se u cijeloj županiji vrate uklonjeni spomenici zbog očuvanja antifašističke baštine i vrijednosti, a time se poštuju odredbe Deklaracije o antifašizmu koju je u travnju 2005. donio Hrvatski sabor.

Kako je naveo Miško Balija, predsjednik županijske ZUABA-e, to je prvi vraćeni spomenik u Zagorju. Na sjednici goste i uzvanike pozdravio je gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek navodeći da vraćanje spomenika ne narušava tekovine bilo koje revolucije, iako uvijek ima onih koji misle drukčije.

- Deklaracijom je o antifašizmu borcima vraćeno dostojanstvo, ali ne i oduzeta materijalna prava. Narodnooslobodilačka borba bila je slavna epopeja naše povijesti kojoj su Zagorci dali dostojan obol, poginulo je 2400 zagorskih boraca. Porušeni su spomenici i arhiva NOB-a i treba vratiti povijesnu i kulturnu baštinu antifašizma. U udruzi ćemo i dalje raditi na širenju antifašističkih vrijednosti i od vlasti očekivati potporu - rekao je Balija.

Županica Vlasta Hubicki istaknula je da je antifašizam civilizacijska stečevina Europe i borba protiv razdora i mržnji, a Županija će i dalje biti otvorena za pomoć borcima te borbe i čuvanju antifašističkih vrijednosti. Izlaganje generala Skupnjaka prekinula je policija koja je skup obavijestila da zbog dojave o bombi napusti vijećnicu.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook