Prethodni članak
Sljedeći članak

DODIJELJENA NAGRADA GJALSKI: "Roman 'Ciganin, ali najljepši' nešto je najbolje što se u posljednje vrijeme dogodilo u hrvatskoj književnosti"

Večeras je održano samo finale Dana Ksavera Šandora Gjalskog


Uručenjem nagrade Gjalski Kristianu Novaku za roman 'Ciganin, ali naljepši' završeni su ovogodišnji Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Okupljene je pozdravio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekavši je ovogodišnje izdanje manifestacije jedno od 'najjačih' od kada je ona ustanovljena. Stjepan Čuić, predsjednik Prosudbenog povjerenstva rekao je kako je odluka o tome da Novak dobije nagradu bila jednoglasna. - Kristian Novak velik je i talentiran pisac, a njegovo je djelo možda najbolja suvremena knjiga u posljednjih 20 godina - istaknuo je Čuić. S njime se složio i član žirija Ivica Matičević koji je pročitao i službeno obrazloženje o izboru pobjednika. 

Kristian Novak dobio je plaketu, povelju i novčanu nagradu za svoj roman 'Ciganin, ali najljepši', koji je izdalka izdavačka kuća 'Ocean i more'. Vlasnica izdavačke kuće Gordana Farkaš Sveci u svom je govoru istaknula kako je ova nagrada čak treća koja odlazi u Novakove ruke upravo za spomenuti roman. - Ovaj je roman zasigurno nešto najbolje što se hrvatskoj književnosti dogodilo u posljednje vrijeme - zaključila je. 

Laureatu je čestitala i predstavnica Ministarstva kulture Morana Amulić, a publici se obratio i Novak. - Nakon svega što su rekli o meni možda je bolje da šutim kako ne bi izvalio neku glupost. Hvala svima koji su bili uz mene, mojoj obitelji, suradnicima... Iznimno sam sretan - istaknuo je Novak. Na nagradi mu je čestitao i župan Željko Kolar, ali se osvrnuo i na cjelokupnu manifestaciju 'Dani K.Š.Gjalskog'. - Mogu slobodno reći da je Zabok ovog tjedna bio centar kulture u Hrvatskoj. Mnogo se sadržaja moglo vidjeti ovog tjedna u Zaboku, a posebno pohvaljujem i Malu nagradu Gjalski koja možda u budućnosti iznjedri nekog novog dobitnika Nagrade Gjalski - naglasio je župan.

Valja reći kako je u glazbenom programu nastupila Dunja Knebl te kako su okupljeni mogli iskoristiti priliku i kupiti svoj primjerak nagrađene knjige. Kristian Novak potpisivao ih je, no vrlo kratko budući da je njegov roman u Koprivnici nominiran za nagradu 'Fran Galović' pa se čini da bi Novak mogao dobiti dvije nagrade za istu knjigu u jednom danu. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook