Prethodni članak
Sljedeći članak

DODIJELJENO 84 TISUĆA KUNA POTPORE: 'Iduće godine planiramo organizirati Dan tradicijskih i umjetničkih obrta u našoj županiji'

Čak 19 vlasnika umjetničkih i tradicijskih obrta danas je u Krapini primilo novčane potpore


Jutros je u Krapini za 19 vlasnicima umjetničkih i tradicijskih obrta dodijeljena potpora u iznosu od 84 tisuće kuna. Tim je povodom župan Željko Kolar rekao kako su umjetnički i tradicijski obrti dio identiteta kako hrvatskog naroda tako i Krapinsko – zagorske županije te kako Županija zajedno s Obrtničkom komorom mora paziti da pojedini tradicijski obrti ne izumru.

Kao veliku pomoć u osmišljavanju programa potpore za tradicijske i umjetničke obrte naveo je predsjednicu Županijske skupštine Vlastu Hubicki koja i sama ima tradicijski obrt izrade licitara, i to najstariji u našoj Županiji. – Poznavanje problema s kojima se bore vlasnici tradicijskih i umjetničkih obrta od strane predsjednice Županijske skupštine, omogućilo nam je da preciznije raspisujemo natječaje i dajemo potpore. Za sljedeću godinu imamo ideju napraviti Dan umjetničkih i tradicijskih obrta Krapinsko – zagorske županije – rekao je Kolar. Dodao je kako je zadatak Županije ulagati u obrazovanje mladih za takve vrste obrta jr oni zasigurno imaju budućnost. – Do prije nekoliko godina, primjerice, izrađivači tradicijskih drvenih igračaka nisu imali posla, a danas gotovo da i ne stignu napraviti dovoljno. Mi smo popularizirali umjetničke i tradicijske obrte i preko naših manifestacija poput 100 % zagorsko, no još uvijek ostaje puno prostora za rad na promociji takvih proizvoda – istaknu je Željko Kolar.

Predsjednik zagorske Obrtničke Komore Davor Pleško rekao je kako je ovo još jedna akcija Krapinsko – zagorske županiej i Komore kojom se pokušalo pomoći onima koji vrijedno rade u svojim tradicijskim i umjetničkim obrtima. – Sve te potpore za krajnji cilj imaju oporavak obrtništva na području naše županije. Nisu to možda veliki novci, ali za tradicijske i umjetničke obrte to je podstrek da se prošire i unaprijede svoj rad – zaključio je Pleško dodajući kako za par godina nećemo imati postolara koji bi mogao popraviti cipele, pa o tom problemu već sada treba misliti.

A da će potpore itekako dobro doći i biti dobro iskorištene, rekao je vlasnik Zlatarnice Vrančić, Hrvoj Vrančić. – Ova ćemo sredstva uložiti u unaprjeđenje proizvodnih procesa, odnosno bržu izradu nakita čime ćemo si olakšati rad. Svake godine treba ulagati i ići naprijed, a ove potpore nam pomažu u tome – naglasio je zabočki zlatar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook