Prethodni članak
Sljedeći članak

DOBRE VIJESTI ZA RODITELJE: Krapinski vrtić radit će produljeno

Produžit će se radno vrijeme Dječjeg vrtića Gustav Krklec, koji će biti i dograđen za dvije odgojne skupine


Dobre su vijesti nedavno stigle u Grad Krapinu. Dječji vrtić Gustav Krklec s Gradom Krapinom javio se na natječaj za sredstva iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“. Na natječaju su prošli te je krapinskom Dječjem vrtiću odobreno 2,5 milijuna kuna za produživanje radnog vremena, odnosno za omogućavanje rada vrtića u poslijepodnevnim satima.

- Udio EU sufinanciranja je 100 posto, a ovim će se programom produljiti rad dječjeg vrtića u poslijepodnevnim satima. Planirano je da vrtić radi do 20 sati, jer znamo da roditelji ne mogu svi u vrijeme do kada vrtić ima dežurstvo doći po djecu. Bit će organizirane razne radionice i drugi edukativni sadržaji u koje će se moći uključiti i djeca koja ne pohađaju dječji vrtić – objasnio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, dodajući da su u tijeku pripremne radnje da se krene s realizacijom projekta, koji bi mogao početi u ožujku.

Dvije odgojne skupine

Dječji će se vrtić i dograđivati, a za dogradnju je otvoren postupak javne nabave, nakon čega slijedi odluka o odabiru izvođača. - Naša želja je da do iduće pedagoške godine odnosno do rujna počnemo upisivati novu djecu, a dogradnjom bi se kapacitet gradskog dječjeg vrtića trebao proširiti za dodatne dvije grupe – kaže gradonačelnik Gregurović. Dvije prostorije za nove grupe dogradit će se uz hodnik odnosno nišu postojećeg dječjeg vrtića na južnom dijelu objekta. - Sam prostor za djecu bi bio nešto više od 60 kvadrata, s tim da bi se uredili i popratni prostori uz to, svaka grupa bi dobila sanitarne čvorove, garderobu i ulazni dio – objašnjava Gregurović. Grad Krapina sufinancira i boravak djece u privatnim dječjim vrtićima ili onima na području drugih općina i gradova, a vezano uz ovu tematiku, doneseno je nekoliko bitnih odluka na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Krapine.

Sufinanciranje boravka djece u vrtiću

Izmijenjen je Pravilnik o sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima. Naime, prema dosadašnjoj odluci sufinanciranje se moglo odobriti roditeljima koji su minimalno 12 mjeseci prijavljeni na području grada Krapine. – Zato smo imali nekoliko slučajeva gdje nismo mogli odobriti sufinanciranje s obzirom da su neke mlade obitelji doselile, a jedno od roditelja nije možda odmah promijenio prebivalište, pa smo takve zahtjeve morali odbijati. Po izmjeni odluke, više nema vremenskog ograničenja, samo roditelji u trenutku podnošenja zahtjeva moraju biti prijavljeni na području grada Krapine.

Sufinanciranje rada dadilja

Također, krapinski su vijećnici donijeli i Odluku o sufinanciranju rada dadilja. – Iako trenutno na krapinskom području nemamo registriran niti jedan obrt dadilja, dobili smo nekoliko upita roditelja da im se sufinancira boravak djece u takvim obrtima. Do sada takve zahtjeve nismo mogli odobravati, a od sada možemo – pojasnio je Zoran Gregurović. Smještaj djece u obrtima dadilja će se sufinancirati na isti način na koji se sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima u kojima Grad nije osnivač. – Dakle, možemo sufinancirati maksimalno 50 posto mjesečnog iznosa, a maksimalno se može dobiti 50 posto ekonomske cijene gradskog dječjeg vrtića odnosno maksimalno sufinanciranje je 850 kuna za prvo dijete, a za drugo 70 posto – kaže gradonačelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook