Prethodni članak
Sljedeći članak

Dobivena financijska potpora za rekonstrukciju općinske zgrade u Kulturni centar

Rekonstrukcija općinske zgrade u Kulturni centar podijeljena je u dvije faze. U prizemlju će se urediti multifunkcionalni prostor, dok će na katu svoje prostore naći Općina i matičarka


Općina Lobor ostvarila je sredstva u iznosu od 2.673.798, 74 kune za rekonstrukciju općinske zgrade u Kulturni centar. Financijska 'injekcija' stigla je iz podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Riječ je o operaciji tipa 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Projekt je ukupno vrijedan 4 milijuna 45 tisuća kuna, pa će dio sredstva sufinancirati i sama Općina Lobor. Projekt je Općina prijavila prošle godine, a rezultati stigli su polovicom kolovoza. Projekt je bio prijavljen i prijašnjih godina na natječaj, no nije prošao zbog grešaka u tehničkoj dokumentaciji. Sada je prepravljen i dobio je 'zeleno svjetlo'. Odlične su to vijesti za općinu Lobor jer je zgrada općine u derutnom stanju, prozori su stari,a krov prokišnjava. Hitno joj treba sanacija, i kvalitetniji prostori i uvjeti za rad. U prizemlju zgrade osim prostorija za općinske službenike, nalazi se i matični ured te pošta.

Kako nam je pojasnila načelnica Ljubica Jembrih u prizemlju zgrade gdje se sada nalaze općinske prostorije uredio bi se multifunkcionalni prostor, hodnik, stubišni prostor, sanitarije i spremište, a u potkrovlju bi se uredile četiri ureda, od čega bi 3 ureda koristila Općina Lobor, a četvrti ured bio bi za matičara, zatim soba za sastanke, sanitarni čvor, hodnik, kuhinja i spremište. -  Pošta bi ostala u prizemlju i za nju bi se uredile prostorije sadašnjeg matičnog ureda. Multifunkcionalni prostor  koristit će se u svrhu provedbe aktivnosti u kulturi, podizanju kulturne svijesti i očuvanju kulture i povijesne baštine kraja te kvalitetnog korištenja slobodnog vremena posebice djece, mladih, studenata, volontera i udruga i svih posjetitelja. Za upravljanje u koordinaciju i provedbu aktivnosti bit će zadužen voditelj Kulturnog centra, a bit će otvoren od 7.30 do 15.30 sati tijekom cijele godine, a prema potrebi imat će i klizno radno, vrijeme u koordinaciji s voditeljem – rekla je načelnica Jembrih.  

Na području Lobora ovakve društvene infrastrukture nije bilo. Služit će tako za održavanje izvannastavnih aktivnosti za učenike i djelatnike OŠ Franje Horvata Kiša Lobor te ostale obrazovne ustanove na području županije, prezentaciju rada udruga s područja Općine Lobor kao što su KUD Lobor,Udruga žena Lobor, Udruga za kulturno stvaralaštvo Franjo Horvat Kiš, manifestacija, programa, događanja, a što bi u konačnici Lobor oživjelo u kulturnom, turističkom i poduzetničkom smislu i razvoju kulturnog turizma.  Odmah nakon potpisivanja ugovora pokrenut će se aktivnosti za javnu nabavu i u što kraćem roku krenuti s realizacijom ovog važnog projekta. Općinske prostorije morat će se privremeno iseliti, odnosno Općina će se dislocirati na drugo mjesto, o čemu će mještani biti pravovremeno obaviješteni.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook