Prethodni članak
Sljedeći članak

Do sredine rujna bit će sanirana dva najkritičnija klizišta koja ugrožavaju kuće i gospodarske objekte

Sanacija oba klizišta u Bregima Radobojskim 'teška' je milijun kuna, a sufinancirana je i sredstvima Ministarstva graditeljstva


Sanacija jednog od dva najkritičnija klizišta na području općine Radoboj, onog u Bregima Radobojskim, završena je, a na drugom, koje je odmah pored, u tijeku su radovi. Sanacija oba klizišta stoji milijun kuna, a do sredine rujna trebala bi biti kompletno završena.

Podzemne vode

Nadamo se da će se nastaviti dobro vrijeme. Ovim klizištima bilo je ugroženo nekoliko kuća i gospodarskih objekata. Klizište uzrokuju podzemne vode jer je laporasto tlo, a ovim radovima će se, nadam se, te vode uspjeti pobrati odnosno usmjeriti u jedan kanal i na taj način se priječiti daljnje klizenje. Već mjesec dana traju radovi, opsežan je to posao, kopa se na 6 do 8 metara dubine i potrebno je puno drenažnog materijala. Trošak je stvarno velik, no ono što je dobro je da je Ministarstvo graditeljstva prepoznalo ovaj problem i da su nam sufinancirali to klizište u visini 60 posto svih radova, a ostatak se financira iz proračuna Općine – kaže načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec. Na području općine još je nekoliko klizišta. Za klizište u Orehovcu i Radoboju već je dovršena projektna dokumentacija i iduće godine bit će prijavljena na natječaje, a za jedno klizište u zaselku Topolovci iduće će se godine započeti postupak nabave za projektno – tehničku dokumentaciju.

– Klizišta su dugogodišnji problem, jedno veliko klizište smo već sanirali u naselju Jazvine prošle godine, a najveći problem je što su otvorena baš na područjima gdje su ili kuće ili gospodarski objekti – dodaje načelnik Topolovec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook