Prethodni članak
Sljedeći članak

Do banke po penziju ili plati proviziju

Zagorski penzioneri svoje skromne penzije koje im na kućni prag na istrošenom Tomosu vozi njihov omiljeni poštar prime do 15. u mjesecu. Od iduće godine ta se veza ili prekida ili dodatno naplaćuje.


Zagorski penzioneri svoje skromne penzije koje im na kućni prag na istrošenom Tomosu vozi njihov omiljeni poštar prime do 15. u mjesecu. Od iduće godine ta se veza ili prekida ili dodatno naplaćuje.

Poštar je omiljeni gost u selu, ponegdje i jedini. Zato među penzionerima i poštarima postoji neraskidivima veza i oni ove promjene nisu primili s oduševljenjem.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odlučio je štedjeti, pa će se od iduće godine umirovljenicima kojima poštar donosi penziju naplaćivati poštanska provizija. Dakle, prema novom Zakonu o mirovinskom osiguranju nema više isplate mirovina u gotovini. Penzići će morati prijeći na tekući ili uslugu poštara dodatno platiti.

To i nije baš dobra vijest za penzionere, jer oni su poštara koji im donosi penzije čekali kao ozebli sunce ne samo zbog dugoočekivane mirovine, već i da razmjene pokoju toplu riječ. Opće je poznata stvar da je poštar omiljeni gost u selu, ponegdje i jedini. Zato među penzionerima i poštarima postoji neraskidivima veza.

Jedina komunikacija sa svijetom

Usamljene bake i djedovi koji žive na zagorskim bregima podalje od svojih općinskih središta svog poštara nerijetko počaste čašom vina i šnitom gibanicom, popričaju s njim, pitaju ga što ima novoga i on im je jedina komunikacija sa svijetom. No, ukoliko će ionako siromašni penzioneri htjeti da im poštar i dalje pozvoni na vrata, morat će tu uslugu platiti. Koliko, još se ne zna.

Neslužbeno doznajemo da bi mjesečno ta poštanska provizija penzionere stajala 20 kuna. Besplatno će se i dalje mirovina nositi invalidima od 80 do 100 posto invaliditeta, te osobama koje su kilometrima udaljene od prve banke. Pitamo se tko će brojiti te kilometre i kako će ih umirovljenici morati dokazivati?

Mirovinu na kućni prag prima oko 190 tisuća umirovljenika, a HZMO ovime će, izračunali su, uštedjeti 100 milijuna kuna godišnje. Naime, toliko ih košta poštanska provizija koliku su dosad plaćali pošti. Ove promjene na snagu stupaju 2014. godine. Da prijeđu na tekući, umirovljenici će imati vremena za prilagodbu od 6 mjeseci.

Pošta radi kalkulacije

Upit koliko umirovljenika u Krapinsko-zagorskoj županiji prima mirovinu na kućnom pragu od poštara i koliko će koštati te tzv. poštanske provizije, upit je koji smo poslali i Hrvatskoj pošti, odnosno njihovom Odjelu za odnose s javnošću. Odgovor, ali bez konkretnih informacija ubrzo je stigao. Prenosimo ga u cijelosti.

- Hrvatska pošta je u procesu izrade kalkulacije i pripreme, tako da više detalja u ovom trenutku, nažalost, ne možemo dati. To je posao koji nam trenutno donosi više desetaka milijuna kuna godišnje. Vrlo skoro ćemo biti spremni dati našu ponudu u tom segmentu te se nadamo da će našim dragim umirovljenicima i dalje poštarnositi njihovu mirovinu. To je jedna veza koja se temelji na povjerenju već desetljećima i dat ćemo sve od sebe da se ona nastavi – odgovorili su iz Hrvatske pošte.

Besplatno će se i dalje mirovina nositi invalidima od 80 do 100 posto invaliditeta, te osobama koje su kilometrima udaljene od prve banke. Pitamo se tko će brojiti te kilometre i kako će ih umirovljenici morati dokazivati?

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook