Prethodni članak
Sljedeći članak

Dječja igrališta, veći vrtić i nova dvorana za ljepše djetinjstvo zlatarbistričkih mališana

Započela je dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića 'Zlatni dani' u Zlatar Bistrici


Krenuli su radovi na dogradnji i opremanju zlatarbistričkog Dječjeg vrtića Zlatni dani, koji bi trebali završiti do kolovoza 2020. godine, a tada će vrtić moći otvoriti vrata za još 25 mališana, odnosno imat će kapacitet za prihvat 110 do 115 djece. - Vrtić postaje veliko gradilište, pa smo prije početka radova poduzeli maksimalne mjere sigurnosti i odvojili prostor gradilišta od dijela u kojem borave djeca na igralištu vrtića. Uspostavljena je i organizacija drugog ulaza u vrtić i ni na koji način nije ugrožena sigurnost ili komocija djece. Također, radovi koji prouizvode najviše buke izvodit će se poslijepodne ili subotom – kaže načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić.

– Ono što opravdava proširenje za još jednu odgojnu skupinu je pozitivan pomak u natalitetu i doseljavanje mladih obitelji u Zlatar Bistricu. Zadnjih par godina velik je pritisak na vrtić, sada ga polazi 93 – je mališana, no nakon proširenja vrtić bi u dužem periodu trebao zadovoljiti potrebe naše općine – dodaje načelnik, dodajući da su se u zadnjih nekoliko godina u obnovu vrtića uložila značajna sredstva u energetsku obnovu, promijenilo se gotovo cijelo krovište i stolarija. - Od bespovratnih sredstava, koje smo dobili među prvima, na prvom natječaju, predviđeno je 500 tisuća kuna za unutarnje opremanje i uređenje, ne samo za tehničku opremu već i onu koja ulazi u standard kvalitetnijeg boravka djece u vrtiću, a to podrazumijeva i daljnje opremanje dječjeg igrališta. Po završetku dogradnje stvorit će se i uvjeti za produženi boravak odnosno rad vrtića, što dosadašnji prostor prema standardima nije omogućavao. Kada će se dogradnja približiti kraju, provest ćemo anketu, jer kada smo prvi puta proveli upitnik, bilo je tek dvoje zainteresiranih roditelja. Provjeri ćemo ponovno kakve su potrebe, jer to iziskuje i dodatno zapošljavanje odgojitelja, tehničkog osoblja i financijska sredstva. Prilagodit ćemo se prema željama i intersu roditelja – navodi Miholić. Radove na dogradnji izvodi Tisa – Gradnja d.o.o. iz Zlatar Bistrice, a projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU kroz Mjeru 07, tip 7.4.1. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 2.7 milijuna kuna, opreme još 154.200 kuna, a EU sufinancira 2,5 milijuna, dok će preostala sredstva podmiriti Općina.

Kako će ovu godinu obilježiti ulaganja u djecu, radit će se i na uređenju dječjih igrališta. – Jedan projekt financirat ćemo iz vlastitih sredstava, uređenje igrališta u naselju Opasanjek. Tu je i spomenuto igralište uz vrtić u Zlatar Bistrici, a za dječje igralište u Lovrečanu riješili smo sve imovinsko – pravne odnose i prijavili na natječaj LAG – a Zeleni bregi odlukom Općinskog vijeća. Onog trena kada dobijemo zeleno svjetlo od Agencije, krenut ćemo u uređenje, a i za ostala igrališta čekamo određene natječaje. Značajan prilog cijeloj priči je i gradnja sportske dvorane, a kada će ona biti pri kraju, proširit ćemo i asfaltirano vanjsko igralište uz dvoranu. U kojih godinu dana odnosno do kraja 2020., svi ovi projekti bit će realizirani, a igrališta, vrtić i dvorana na raspolaganje i na veselje naših najmlađih – zaključuje načelnik Miholić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook