Prethodni članak
Sljedeći članak

Djeca po zakonu dužna pomagati roditeljima: Što ako se ogluše na molbu?

Operi suđe, usiši, obriši prašinu, odnesi smeće - sve smo to bar jednom čuli od roditelja kad smo bili djeca. Od prvog rujna, za takve zahtjeve, roditelji će imati uporište i u zakonu!


Operi suđe, usiši, obriši prašinu, odnesi smeće - sve smo to bar jednom čuli od roditelja kad smo bili djeca. Od prvog rujna, za takve zahtjeve, roditelji će imati uporište i u zakonu! Prema najnovijim izmjenama Obiteljskog zakona, djeca će biti dužna pomagati u obavljanju kućanskih poslova, piše Dnevnik.hr

Nika (13) naučila je pomagati mami Ivani – usisava, pere suđe, nosi smeće. Njezina mama, kaže Nika Prpić iz Švica kod Otočca, radi zbog čega ona opere suđe, usisa i napravi sve što treba.

Sve to stigne uz školske i sportske obaveze. Mama je i više nego ponosna.

'Mislim da bi općenito djeca trebala više radit nego što danas rade. Ja osobno sam dijete sa sela, sa svoje 4 i pol godine života sam dobila štap, ispred sebe 80 ovaca i psića, i pokojni otac mi je rekao idi vidi dolje. Čuvaj ovce, znam što mogu što ne mogu. Ja sam danas čovjek koji je spreman na sve, ništa me ne može iznenaditi', kaže mama Ivana.

Jednako tako odgojila je svoju Niku, a od jeseni će odgojne metode moći poduprijeti izmijenjenim Obiteljskim zakonom, u kojem će pisati: 'Dijete je dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im u obavljanju poslova u obiteljskoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću te biti obzirno prema članovima obitelji'.

Profesorica Branka Rešetar predvodila je Radnu skupinu za nacrt novog zakona.

'Naravno da to ne može biti sankcionirano, jednako kao što ne može biti sankcionirano kad vi sklapate brak pa zakon kaže da ste jedno drugom dužni biti vjerni. Prema tome to je ista narav pravne odredbe, koja je više moralne naravi', objasnila je prof.dr. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Jasno je da roditelj dijete neće prijaviti policiji

A da se djeca moraju od najranije dobi učiti odgovornosti i pomaganju roditeljima smatraju i u Hrabrom telefonu.

'I do sada se roditelji trebaju dogovarati sa djetetom kakve će neke sankcije, kazne biti, ili neke privilegije biti, ukoliko se neki dogovor ne ispoštuje između roditelja i djeteta', rekla je za Dnevnik Nove TV Hana Hrpka.

Ako se dijete ogluši na molbu roditelja, pa odbije usisati, obrisati prašinu ili iznijeti smeće, jasno je da ga roditelj neće prijaviti policiji, jer uostalom, kaznena odgovornost zakonom nije ni predviđena.

Ovakve odredbe zakona, tvrde stručnjaci, normalne su diljem Europe, pa su tako primjerice Španjolci svojim obiteljskim zakonom propisali da su djeca dužna i pisati zadaću te marljivo učit

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook