Prethodni članak
Sljedeći članak

Direktor "Done" odbacuje najave o gašenju proizvodnje

Autor: Mladen Kukas Unatoč najavama o otpuštanju 53 od ukupno 110 zaposlenih gornjostubičke tvornice za preradu voća "Do


Autor: Mladen Kukas

Unatoč najavama o otpuštanju 53 od ukupno 110 zaposlenih gornjostubičke tvornice za preradu voća "Dona", direktor te tvrtke Slavko Rako odbacuje medijske napise o gašenju proizvodnje i kraju te tvrtke. - Kad otvaramo predstavništvo u Sloveniji, obnavljamo vozni park za komercijaliste i dostavu, završavamo ugovore o isporukama s većim trgovačkim centrima, kad smo zaključili ugovor o izvozu proizvoda u Poljsku od 60.000 eura na mjesec, nitko ne može govoriti da se "Dona" gasi.

Također pregovaramo s novim partnerima u Sloveniji, a poslali smo uzorke proizvoda našim bivšim kupcima u SAD i Kanadu - tvrdi Slavko Rako. Otpuštanje polovice radnika opravdava ekonomskim i tržišnim uvjetima.

- Pred nama je uvođenje HACAP-a, odnosno standarda za proizvodnju u prehrambenoj industriji. To nužno zahtijeva i reorganizaciju i promjenu kvalifikacijske strukture zaposlenih. Ne možemo više držati toliko radnika jer nećemo moći prodati tako skupi proizvod. Dok na jednoj našoj liniji radi osam radnika, na istoj takvoj u Poljskoj radi četvero.

Nama trebaju radnici koji će moći u jednoj sezoni raditi na više proizvodnih linija, trebaju nam tehnolozi koji će osmisliti nove proizvode te komercijalisti koji će te proizvode prodati. Jednom riječju, ne možemo zaraditi jednu plaću, a podijeliti dvije - kazao je Slavko Rako.

Od pedesetak zaposlenih koji bi trebali ostati u "Doni", dvadesetak njih radit će na proizvodnim linijama. To je prema Rakovim riječima dovoljno za sadašnji obujam proizvodnje i potražnju na tržištu.

U trogodišnjem planu "Dona" predviđa povećanje broja zaposlenih do čak 250 radnika, no za to će trebati mnogo rada i novih tržišta. Optimizam za bolje dane Rako vidi i u tomu da od proljeća prošle godine "Dona" svaki mjesec povećava prodaju od deset do 20 posto.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook