Prethodni članak
Sljedeći članak

DILJEM ZAGORJA: Brojna događanja povodom Dana žena ovog petka

Organiziraju se predstave, poetska-glazbena večer, večer poezije, prikazivanje filmova u kinu

  • foto: arhiva

    foto: arhiva


U petak 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena, a brojni zagorski gradovi i općine organiziraju prigodna događanja.

Povodom Dana žena Općina Stubičke Toplice poziva na predstavu Advokatova žena koja će se održati u petak 8. ožujka u mjesnom domu u Strmcu Stubičkom.

Predstavu izvodi Dramska udruga 'Kaj'i iz Zaboka. Glavni protagonist ove tragikomedije je ohola i proračunata žena mjesnog advokata, koja doznavši za mužev grijeh iz prošlosti koristi sve osobine jedne manipulatorice kako bi na njegovom grijehu prikrila svoj. Ipak, sudbina uplete svoje prste i svatko na kraju dobije ono što je zaslužio.

Na Bedekovčanskim jezerima će se pak održati proslava Međunarodnog dana žena u petak 8. ožujka Događanje organizira Udruga 'Društvo Sveti Martin' Martinec Orehovički u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Općine Bedekovčina i pod pokroviteljstvom Općine Bedekovčina. Proslava počinje u 19 sati, a za ugodnu atmosferu pobrinut će se TD 'Brajde'.

U područnoj školi u Orehovici će se pak u petak 8. ožujka s početkom u 18:30 sati održati predstava 'Hudi beteg'. Predstavu izvodi amatersko dramsko kazalište iz Svetog Križa Začretja, a ulaz je slobodan.

U Pregradi će se na Dan žena održati poetsko-glazbena večer uz predstavljanje zbirke pjesama 'Daleke blizine' autora Nikole Kristića. Mjesto događanja je Gradska kavana na Trgu Kunagorske s početkom u 19 sati.

O autoru i knjizi govorit će Snježana Ricijaš, dok će stihove iz zbirke govoriti autor Nikola Kristić. Glazbeni program pripremili su gitarist, skladatelj i pjevač Željko Barba, gitarist i kantautor Slobodan Milić, Krunoslav Gospodarić i Ana Paola Strugar na flauti te Zvonko Lendrec na harmonici. Posebna gošća večeri je Lea Barba.

U petak, 8. ožujka, Pučko otvoreno učilište – Knjižnica Donja Stubica poziva vas napredstavljanje knjige Rože od papira – priručnik za izradu.

Knjigu će predstaviti voditeljica Muzeja ''Staro selo'' Tanja Brlek te autorice Danica Pelko i Ana Čižmek. U prigodnom programu zabavit će vas Magdalena Blagec te Klara i Dorotea Dolenec, a kako se izrađuje cvijeće od krep papira moći ćete naučiti kroz demonstraciju.

Udruga žena 'Zagorska škrinjica' pod pokroviteljstvom načelnika Općine Zlatar Bistrica Žarka Miholića povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka, poziva sve žene na Večer poezije, proze, pjesme i smijeha, koja će se održati u prostorijama dvorane za sastanke u zgradi Općine Zlatar Bistrica. Nastupit će Ženska vokalna grupa Arete iz Konjščine, dr. Snježana Klancir, Ankica Sugnetić, članovi Glazbene sekcije 'Dora' KPD – a Zlatarjeve iz Zlatara. Program počinje u petak 8. ožujka u 19 sati.

Peto po redu izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije u povodu Međunarodnog dana žena održat će se ove godine od 7. do 10. ožujka u Kinu Krapina te 28 drugih kina diljem Hrvatske. Manifestacija se održava u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže. Na filmski dan posvećen ženama, u petak 8. ožujka u Kinu Krapina bit će prikazan film koji tematizira nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

Dugo očekivane američke premijere na Ženijalnim danima bit će prikazan znanstveno - fantastični blockbuster Kapetanica Marvel (2019), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem naslovnu ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja koja tako postaje superjunakinja. U nastavku koji fanovi čekaju još od tajanstvenog završetka Rata beskonačnosti, Kapetanica Marvel u režiji Anne Boden i Ryana Flecka prati razvoj Carol Denvers (Brie Larson) u jednu od najmoćnijih heroina Marvelova filmskog svijeta u trenutku kad se Zemlja nalazi usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. U ostalim ulogama pojavljuju se redom holivudski veterani poput Samuela L. Jacksona, Jude Lawa i Annette Bening.

Pete Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova, a odvijaju se u 29 neovisnih kinodvorana u 26 gradova, mjesta i otoka.

Detalje o programu potražite na službenoj internetskoj stranici Kino mreže www.kinomreza.hr.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook