Prethodni članak
Sljedeći članak

'Diljem naše prekrasne domovine hodali smo više od 60 dana, svi skupa smo bili u prirodi preko 4000 sati'

S dopredsjednikom Planinarskog društva 'Zagorske steze' pričali smo o aktivnostima u 2019. godini te o planovima za 2020. godinu


Planinarsko društvo Zagorske steze jedno je od najaktivnijih planinarskih društva u Zagorju, ali i šire. Tim smo povodom razgovarali s dopredsjednikom Društva Stjepanom Hanžićem koji nam je rekao kakva je bila protekla godina 'Stezaša' te kakve planove su si zadali za ovu godinu. U 2019. godini Društvo je imalo s 154 registrirana člana, a ta će se brojka, ističe Hanžić, kroz godinu još više povećati.

- U protekloj kalendarskoj godini planirali smo organizirati 39 jednodnevnih i 6 višednevnih izleta, a naša službena evidencija pokazuje da smo ih realizirali ukupno 56. Kako su neki izleti bili višednevni, hodalo se diljem naše prekrasne domovine više od 60 dana što opet znači da smo svi skupa bili u prirodi preko 4000 sati - istaknuo je Hanžić. U evidenciji PD - a Zagorske steze vidimo da je 5 planinara ostvarilo više od 20 izleta, 7 ih je s više od 15 izleta, 13 sa 10 do 14 izleta, 18 s 5 do 9 izleta, dok ih 22 ima 3 ili 4 izleta u 2019. godini. - Na vrhu popisa imamo planinara koji je bio čak na 34 izleta, drugi je bio na 27, treći na 26 izleta. Naročito smo ponosni što naš mladi vodič Ivan ima 23 izleta, a među planinarkama prva je Mirkica s 21 izletom. Na svim izletima bilo je aktivno (barem sa jednim izletom) ukupno 115 članova Društva - naglašava Hanžić. Pohvaljuje sve vodiče za uzorno organizirane planinarske izlete te se nada da će to tako biti i budućnosti. 'Stezaši' su organizirali izlete po planinama Hrvatske i Slovenije, a hodalo se i po slikovitim stazama hrvatskih otoka.

- Od višednevnih izleta posebno treba istaknuti četiri dana obilaska Kornata, Šibenskog arhipelaga i nacionalnog parka Krka gdje je sudjelovalo 35 članova Društva. Jednodnevni izlet na našu najljepšu planinu Velebit okupio je čak 46 sudionika. Najstariji član Zagorskih steza koji je na tom izletu prešao tehnički i kondicijski zahtjevnu stazu na Veliki Zavižan i Balinovac ima 84 godine, a najmlađi Vid ima 10 godina. Njegova osmogodišnja sestra Ela i sedmogodišnja sestrična Vera odhodale su stazu na Veliki Zavižan, Balinovac i Zavižansku Kosu ukorak sa starijim planinarima iako na stranicama HPS-a čitamo da je to zahtjevan i atraktivan grebenski put koji je na dva mjesta osiguran klinovima - objasnio je Hanžić dodajući da su ta djeca članovi Društva već pet godina i predstavljaju nadu za opstanak Zagorskih steza daleko u budućnosti. 'Stezaši' su obišli sve zagorske brege i okolne domaće planine (Strahinjščicu, Ivanščicu, Medvednicu, Cesarsku goru), a bili su i na Kalniku, Risnjaku, Snježniku, Samoborskom gorju i Krku. U Sloveniji su hodali po Škrlatici, Grintovcu, Komni, Bohoru i Velikom Javorniku, Velikoj Planini, Donačkoj gori i Boču.

Prigodna događanja

Društvo tradicionalno organizira planinarske pohode povodom značajnih datuma. Povodom Dana žena organiziran je tzv. Ženski pohod našim krajem sa 18 sudionica i druženjem na Piclju što postaje tradicionalni izlet Društva – namijenjen je planinarkama. Dok one uživaju u bregima, muški članovi pripremaju roštilj i dočekuju ih u Planinarskoj kući Picelj sa cvijećem - priča nam dopredsjednik. Prošle godine organiziran je niz radionica, prezentacija i druženja u Gradskoj galeriji i Poučnom parku Picelj. Hrvatski planinarski savez i ove je godine proveo jedan četverodnevni tečaj za tridesetak vodiča A Standarda koji je održan u ožujku u Planinarskoj kući Picelj te dvodnevni ispit u studenom za iste polaznike. To je tečaj namijenjen planinarima koji već vladaju svim znanjima i vještinama nužnima za sigurno kretanje po nezahtjevnim planinarskim i drugim putovima te žele svoje vještine i znanja nadograditi vodičkim elementima u uvjetima A standarda. Tečaj treba kandidatima pružiti vještine i znanja potrebne za sigurno vođenje na ljetno planinarenje. - Teorijska predavanja održana su u Planinarskoj kući Picelj, a praktične vježbe u Poučnom parku i na terenima oko Piclja. Polaznici su vrlo zadovoljni smještajem i brigom domaćina, a isto mišljenje ima i Komisija za vodiče HPS-a te tečajeve i ispite organizira u Zaboku već pet godina za redom. Naravno da je svake pa i ove godine tečaj uspješno završio po jedan član Zagorskih steza - dodaje dopredsjednik. Društvo se tradiconalno pridružilo kampanji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, a predstavnici društva aktivno su sudjelovali u aktivnostima ZPP-a na sastancima Međudruštvenog savjeta Zagorskog planinarskog puta.

Poziv novim članovima

Hanžić dodaje kako su u 2019. godini održane 32 različite akcije (od održavanja kuće i Poučnog parka do čišćenja i dežurstava prilikom raznih manifestacija i gostovanjana). - Radovi koji su se izveli i aktivnosti koje su vršene finacirane su od članarine, donacijama, sredstvima dobivenim na natječajima i dobrovoljnim radom - ističe Hanžić. Ispred kuće je uz financijsku pomoć Grada Zaboka asfaltirano parkiralište koje Stezaši vole zvati Planinarski trg, a najveću udobnost za sve planinare predstavlja priključak na gradsku vodovodnu mrežu. Svake godine dodijeljuju se Jubilarna priznanja za navršeno desetogodišnje članstvo u PD Zagorske steze Zabok, a očekujemo da će se na Dan Društva u 2020. godini moći dodijeliti novih desetak priznanja. - Pored brojnih aktivnosti na našem „gruntu“ Piclju, plan rada Zagorskih steza i za 2020. godinu sadrži aktivnosti za gradske manifestacije i naravno izlete na planine Hrvatske i Slovenije. Pozivamo sve građane da s nama krenu na organizirane obilaske prirode gdje će upoznati nove krajeve i nove ljude, uživati u ljepotama naše prelijepe domovine i sigurno naći sreću i zadovoljstvo te nešto što je danas vrlo važno, osigurati će sebi aktivan i zdrav život - poziva Hanžić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook