Prethodni članak
Sljedeći članak

Devet zborova na četvrtom festivalu 'A Sutla si teče'

Devet skupina iz Hrvatske i Slovenije oduševilo ljubitelje zborne glazbe

Četvrti po redu Festival vokalnih skupina "A Sutla si teče" okupio je devet zborova s područja Hrvatskog zagorja i Obsotelja na prostoru Seoskog turizma Šumak, Miljana u općini Zagorska Sela, pod pokroviteljstvom Krapinsko - zagorske županije i općina Zagorska Sela i Podčetrtek, a u besprijekornoj organizaciji Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela  te Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, GIZ, uz donatorsku potporu Kamgrad d.o.o.

Jačanje prekogranične suradnje

U nazočnosti nekoliko stotina ljubitelja zbornog pjevanja, među njima i župan KZŽ Željko Kolar, saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnica  općina Zagorska Sela, Ksenija Krivec Jurak, Kumrovca Robert Šplajt te župan Podčetrtka Peter Misja predstavilo se devet izvođača iz Hrvatske: Klapa "Brv" Kumrovec, Etno udruga "Zipka" Kumrovec, PZ Đuro Prejac Desinić, ŽVA Sotelia Hum na Sutli i ŽVS" Ratkajke" te Slovenije: KUD "Emine", skupina "Šani Šeni" Podčetrtek, MoPZ Terme Olimia Podčetrtek i VS "Vivere" Slovenska Bistrica. Cilj festivala je očuvanje i promocija narodnih pjevačkih izričaja i vokalnih skupina Hrvatskog zagorja i Obsotelja, jačanje prekogranične suradnje, prezentacije kulturnog  stvaralaštva te suradnje i razmjene iskustava s nositeljima zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj i Sloveniji, što su u svojim obraćanju nazočnima istaknuli domaćica ove manifestacije Ksenija Krivec Jurak i župani Željko Kolar i Peter Misja. 

Zasvirao i župan

Nastupajućim skupinama načelnica Krivec Jurak je podijelila zahvalnice. Ovome je slijedilo i iznenađenje, kada se nakon milenijskog fokanja, s harmonikom pojavio župan Podčetrtka, ujedno i direktor TIC Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli i Kozje, da bi sviranjem i pjesmom potaknuo i sve nazočne da zapjevaju po jednu zagorsku i obsoteljhsku narodnu pjesmu. Zabavno-glazbeni program povjeren je "Optimistima" iz Desinića, a uz jelo i piće, a prodajnom izložbom svojih proizvoda dopunjavali  OPG-ovi, vožnja konjske zaprege. Uvod u čitavo događanje priredili su djelatnici Sportskog društva Miljana organizirajući dječju biciklijadu i popratna natjecanja na kojima je sudjelovalo oko 40 mališana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Jak vjetar puše na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Baričevići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila....

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program