Prethodni članak
Sljedeći članak

Delegacija Krapinsko-zagorske županije u Poljskoj

Delegacija je posjetila Znanstveni centar Kopernik u Varšavi


Delegacija Krapinsko – zagorske županije, Grada Donje Stubice i Zadruge ZEZ posjetila je u četvrtak, 13. ujna Znanstveni centar Kopernik u Varšavi.

Delegaciju je predvodio župan Željko Kolar, a ugostio ju je Robert Firmhofer, direktor Znanstvenog centra Kopernik. Znanstveni centar Kopernik je otvoren 2010. godine s misijom inspiriranja ljudi da promatraju, istražuju, postavljaju pitanja i traže odgovore. Nalazi se na obali rijeke Vistule. Centar sadrži preko 450 interaktivnih izložaka koji omogućuju posjetiteljima da individualno provode eksperimente i otkrivaju zakone znanosti. Centar je najveća institucija takvog tipa u Poljskoj i jedna od najnaprednijih u Europi. Od otvaranja posjetilo ga je više od 5 milijuna ljudi.

Suradnja s prijateljskim centrom u Poljskoj logičan je put k ostvarenju prvog znanstvenog centra u Hrvatskoj koji će naći svoj dom u prekrasnom dvorcu Stubički Golubovec, u Donjoj Stubici. Projekt podrazumijeva potpunu obnovu ovog dvjestogodišnjeg dvorca, hrvatske kulturno - povijesne baštine smještene na rubu Parka prirode Medvednica, u fizičkom smislu, i programsku transformaciju u interaktivni znanstveno-popularni sadržaj kao globalnu atrakciju za 21. stoljeće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook