Prethodni članak
Sljedeći članak

Delegacija kineskog grada Sanmenxi službeno posjetila Zabok

Delegacije kineskog grada Sanmenxi koju je predvodio gosp. Cui Baolian, zamjenik gradonačelnice gđe. Zhao Haiyan, posjetila je u četvrtak Zabok...


Delegacija kineskog grada Sanmenxi koju je predvodio gosp. Cui Baolian, zamjenik gradonačelnice gđe. Zhao Haiyan, poejwtila je u četvrtak Zabok

Članovi delegacije Grada Sanmenxia: gđa. Qing Zhiying, pomoćnica gradonačelnice Sanmenxia, gđa. Zhang Linping, ravnateljica Europskog ureda pri odjelu za međunarodnu razmjenu i suradnju Veleučilišta u Sanmenxiu, gosp. Li Gang, zamjenik ravnatelja Ureda za vanjske poslove grada Sanmenxia i gosp. Liu Fengliang, ravnatelj Srednje škole stranih jezika grada Sanmenxia, po prvi put su u Zaboku, osim gđe. Zhang Linping, koja je bila u Zaboku u sastavu delegacije prilikom potpisivanja Povelje o bratimljenju.

Ispred Grada Zaboka sastanku su prisustvovali: gradonačelnik Ivan Hanžek, predsjednik Gradskog vijeća Žarko Ivančić, zamjenica gradonačelnika Nevenka Gregurić, vanjski suradnik Zvonko Miljak, pročelnica Ureda Grada Natalija Gretić i prevoditelj Lu Jianjing.

Nakon dobrodošlice koju je delegaciji u ime domaćina zaželio gradonačelnik Ivan Hanžekgosp. Cui Baolian uzvratio je u prijateljskom tonu, zahvalio na prijemu i predao ispred gradonačelnice Sanmenxia, gđe. Zhao Haiyan pismo koje uz pozdrave i dobre želje prenosi ozbiljne želje za nastavkom suradnje u svim oblastima. U vođenom razgovoru obje strane su se suglasile da je potrebno pripremiti plan konkretnih aktivnosti i suradnje za narednu godinu.

Gradonačelnik je istaknuo potrebu uvođenja kineskog jezika u naš obrazovni sustav, te da treba ispitati mogućnosti razmjene učenika, budući mlade osobe najbolje usvajanju strane jezike i pismo. Nadalje, razmjena u oblasti kulture i umjetnosti je važna radi upoznavanja drugih kultura, običaja i ljudi.

Zvonko Miljak je istaknuo mogućnosti suradnje u oblasti gospodarstva, te naglasio da je RH u Europskoj uniji što Zaboku daje dobru lokacijsku prednost u vezi prema drugim državama u Europi i prijateljskom gradu Sanmenxia, te naglasio da Zabok može pružiti pomoć i podršku u kontaktima s ostalim mjerodavnim subjektima u Hrvatskoj. Osim toga, istaknuo je mogućnosti ulaganja u razvoj gospodarstva.

Cui Baolian je ispred delegacije i Grada Sanmenxia posebno istaknuo da treba češće razgovarati i surađivati kako bi se bolje upoznali i krenuti s realizacijom konkretnih programa, te da treba proširiti područja suradnje. Slaže se da treba početi od mladih i učenja jezika, ali isto tako vrlo je interesantna i potrebna razmjena u kulturi i umjetnosti, jer se tako narodi najbrže međusobno upoznaju. Spomenuo je uspješan nastup tamburaškog sastava na Festivalu Žute rijeke u svibnja 2012.,koji je oduševio građane.

Nakon razmjene stavova i mišljenja, obje strane su se suglasile oko teksta Sporazuma koji je na kraju sastanka potpisan, te su dane izjave za medije.

Grad San Men Xia, Narodna Republika Kina i Grad Zabok, Republika Hrvatska ovim Sporazumom potvrđuju zajedničku želju za nastavkom razvijanja uspostavljenih prijateljskih odnosa kako je određeno Poveljom o bratimljenju dvaju gradova, te njegovim potpisivanjem produbljuju međusobnu suradnju na korist i u interesu razvoja oba grada.

Nadalje, Sporazumom je utvrđeno da je potrebno do kraja svake tekuće godine, a za sljedeću godinu, usuglasiti i zajednički utvrditi konkretan program aktivnosti međusobne suradnje u projektima od interesa za obje strane, a osobito suradnje u području gospodarstva, obrazovanja, kulture i umjetnosti.

Tijekom dana članovi delegacije u pratnji domaćina će posjetiti Muzeju "Staro selo" Kumrovec - rodno mjesto J. B. Tita i Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook