Prethodni članak
Sljedeći članak

Daruvarske tablice više nisu najpovoljnije


Više od polovice osiguravajućih društava započelo je s primjenom jedinstvene zone osiguranja i napustilo sustav u kojem je bilo sedam zona rizika. Zagorci sudesetljećima bili diskriminirani, svrstavajući nas u prvu zonu rizika zajedno sa Grad Zagrebom


Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) provela je sektorsko istraživanje tržišta osiguranja motornih vozila, s naglaskom na premijski sustav i cjenike obveznog osiguranja. Cilj je istraživanja bio utvrditi promjene na tržištu osiguranja motornih vozila u odnosu na stanje utvrđeno istraživanjima koje je AZTN proveo tijekom 2013. i 2014. godine.

Ključni pomak na tržištu obveznog automobilskog osiguranja za teretna vozila u 2016. je da je većina osiguravatelja ukinula teritorijalni kriterij pri izračunu police obveznog osiguranja. Na taj je način Hrvatska, u odnosu na osiguranje teretnih vozila, u značajnoj mjeri postala jedinstvena zona rizika, što se izravno odrazilo na povoljnije uvjete i cijene polica obveznog osiguranja za sve cestovne prijevoznike.

Za usporedbu, rezultati AZTN-ovog istraživanja tržišta za 2013. godinu pokazali su kako je cijena police osiguranja za teretno vozilo koje je AZTN u istraživanju odabrao kao uzorak, u zoni rizika koja je obuhvaćala registracijsku oznaku Daruvara (najniža zona rizika), u pravilu kod svih društava za osiguranje iznosila oko 12.000 kuna, bez ikakve mogućnosti izbora povoljnije ponude. Nasuprot tome, za registracijske oznake Zagreba i Krapine (najviše zone rizika) cijena police osiguranja u pravilu je kod svih osiguravatelja iznosila oko 22.000 kuna.

Naime, sva društva za osiguranje su pri izračunu premije obveznog osiguranja uglavnom koristila iste elemente, prije svega teritorijalni element sedam zona rizika zasnovanog na ranije važećem zajedničkom Temeljnom premijskom sustavu za obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti u Republici Hrvatskoj. Riječ je o naslijeđenom sustavu koji je na snazi bio gotovo tridesetak godina.

Konkretno, više od polovice društava za osiguranje promijenilo je poslovnu politiku i započelo s primjenom jedinstvene zone osiguranja, što se odražava na povoljnije uvjete i cijene polica obveznog osiguranja za sve prijevoznike. Posebno je to izraženo kod prijevoznika čija teretna vozila nose registracijske oznaka ranije viših zona rizika, primjerice, Zagreba i Krapine. Ti prijevoznici sada mogu ostvariti i više od 50 posto niže cijene polica obveznog osiguranja u odnosu na ranija razdoblja. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook