Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt Darlinge



Dunavska regija obuhvaća 14 zemalja dunavskog riječnog sliva: Njemačku, Austriju, Slovačku, Češku, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Rumunjsku, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Europska strategija za Dunavsku regiju (u nastavku: EUSDR) nastoji potaknuti koordinirano djelovanje, usku suradnju i umrežavanje navedenih zemalja radi rješavanja ključnih problema u području mobilnosti, energije, bio raznolikosti, socio-ekonomskog razvoja i sigurnosti, a koji su podijeljeni u 11 prioritetnih osi. Projekt Danube Region Leading Geothermal Energy (akronim DARLINGe) razvijen je u skladu s prioritetnom osi 2 Održiva energija.

Projekt DARLINGepromovira održivo korištenje postojećih, ali uvelike neiskorištenih geotermalnih resursa u sektoru grijanja u Dunavskoj regiji. Nastoji se intenzivirati suradnja u području energetske učinkovitosti i povećati iskoristivost geotermalnih izvora, što će naposljetku smanjiti ovisnost Dunavske regije o fosilnim gorivima.

Projekt je dio Dunavskog transnacionalnog programa (DTP), financijskog instrumenta Europske teritorijalne suradnje, bolje poznate pod nazivom Interreg. DTP promovira ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju u Dunavskoj regiji kroz integraciju politika u odabranim područjima. Svi projekti u okviru programa su usklađeni s prioritetnim osima EUSDR-a.

DTP financira projekte iz triju različitih europskih fondova. U slučaju projekta DARLINGe, izvori financiranja su:

Europski fond za regionalni razvoj 85%,
projektni partneri 15%.
Ukupan proračun projekta iznosi 2.525.760,71 EUR.

Na projektu surađuje petnaest (15) projektnih partnera i sedam (7) pridruženih partnera iz šest dunavskih zemalja- Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunjske. Vodeći partner je Geološki i geofizički institut Mađarske. Po jedan partner iz svake zemlje je nacionalni institut, tj. zavod za geološka istraživanja, a među ostalima nalaze se sveučilišta, predstavnici industrije, regionalne energetske i razvojne agencije, ministarstva i korisnici geotermalne energije. Hrvatski partneri su Hrvatski geološki institut i Zagorska razvojna agencija d.o.o., a pridruženi partner je Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (HROTE).

Razdoblje provedbe projekta je od 01. siječnja 2017. do 01. lipnja 2019. godine. Trajanje projekta je 30 mjeseci.

Projektno područje obuhvaća središnji i jugoistočni dio Dunavske regije ukupne površine od 92.000 km2.

Očekivani rezultati projekta su:

povećana razina upotrebe geotermalne energije i olakšani ulazak energetski efikasnih kaskadnih sustava na tržište u području grijanja (koncept „resursnih parkova“),
uspostava transnacionalne platforme za geotermalne resurse,
unaprijeđena suradnja dionika radi jačanja geotermalnog razvoja.
Projektom se nastoji identificirati geotermalne izvoredovoljnog kapaciteta za direktnu tržišnu uporabu u sektoru grijanja (kaskadni sustavi).

Zajednička transnacionalna platforma omogućit će razvoj tržišno upotrebljivih modela za uporabu geotermalnih izvora za grijanje, a sastojat će se od 3 komplementarna modela za održivo upravljanje geotermalnim rezervoarima (benchmarking postojeće uporabe, stablo odlučivanja kao pomoć kreatorima projekata, shema ublažavanja geoloških rizika).

Projekt će olakšati suradnju i prijenos znanja (know-how) između glavnih dionika s ciljem stvaranja novih partnerstva i kreiranja jakog lanca vrijednosti s ciljem unapređenja uporabe geotermalnih izvora.

Glavni cilj aktivnosti koje će biti provedene u sklopu projekta DARLINGe je nadilaženje prepreka za učinkovito i održivo iskorištavanje raspoloživih, ali nedovoljno upotrjebljenih geotermalnih izvora u području grijanja na međunarodnoj razini, a posebice u Dunavskoj regiji.

Više od 80 sudionika iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Rumunjske prisustvovalo je u travnju ove godine početnoj konferenciji projekta DARLINGe koja je održana u Geološkom i geofizičkom institutu Mađarske u Budimpešti. Govornici su predstavili Dunavsku strategiju kao okvir za provedbu projekta, ciljeve projekta, projektno područje i njegove karakteristike i očekivane koristi za stakeholdere. Nakon toga je održana interaktivna radionica na kojoj su stakeholderi mogli aktivno sudjelovati diskutirajući o njihovim očekivanjima, problemima i mogućim rješenjima.

U sklopu dosad provedenih aktivnosti, definirano je cjelokupno projektno područje, kao i tri pilot područja na kojima će se vršiti testiranje uspostavljenih modela korištenja geotermalne energije. Pilot područja pokrivaju Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju u Hrvatskoj, Pomurje i Podravsku regiju u Sloveniji, južnu Mađarsku oko gradova Nagykanizsa, Zalaegerszeg i Szegeda, sjeveroistočnu Vojvodinu i područje oko grada Šabca u Srbiji, sjeveroistočno područje oko grada Bijeljine u BIH te Tamišku županiju u zapadnoj Rumunjskoj.

Također, započela je sektorska analiza tržišta grijanja u projektnom području temeljem koje će se ustanoviti trenutno stanje iskorištavanja geotermalne energije te se razraditi modeli za povećanje udjela geotermalne energije kao izvora grijanja.

Ovim putem se ujedno pozivaju sve zainteresirane strane koje žele sudjelovati u projektnim aktivnostima ili primati novosti o projektu da se obrate Zagorskoj razvojnoj agenciji d.o.o. putem maila na [email protected] ili telefona na 049-373-161

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook