Prethodni članak
Sljedeći članak

DANAS SLAVE SVOJ DAN: 'Biti vatrogasac je časno zanimanje'

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije spada u sam vrh hrvatskog vatrogastva


Danas se obilježava sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca. Svetac je to kojemu se kršćanski narod kroz dugi niz godina molio za pomoć protiv pogibelji od ognja, poplave i drugih nepogoda. Ujedno je i svetac zaštitinik Poljske, Linza, ali i zaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

Florijan je živio od oko 250. do 304. godine u današnjoj Austriji. U vrijeme rimskog cara Dioklecijana Florijan je bio umirovljeni rimski časnik te je bio i visoki državni činovnik. Kada je počeo veliki progon kršćana u Rimskom carstvu, sveti Florijan je saznao da su bili ulovljeni mnogi njegovi bivši vojnici koji su bili kršćani te je hrabro propovijedao kršćansku vjeru. Od njega je zatraženo da se pred sucem na žrtveniku žrtvuje poganskim bogovima. Pritom je okrivljen što je kršćanin te je od njega zatraženo da se odrekne kršćanstva. Nuđena mu je povišica i napredovanje ako se promijeni mišljenje, ali ga sveti Florijan odbija. Bičevan je i ponovno pruža otpor, a car odlučuje kazniti sve kršćane u tom području i da se zapale sve kršćanske crkve i knjige, kršćane je protjerao iz domova, a sveti Florijan zbog toga što nije slušao naređenje cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt spaljivanjem. Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im "ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo". Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, car naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns. Bilo je to 4. svibnja 304. godine.

Dodajmo kako je Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije spada u sam vrh hrvatskog vatrogastva, aktivni su tijekom cijele godine, a prošle godine su zagorski vatrogasci u više navrata bili na dislokacijama i požarištima u Dalmaciji.

Povodom njihovog dana, čestitku je vatrogascima uputio župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

- Danas je malo ljudi spremno žrtvovati svoje slobodno vrijeme, biti odvojen od obitelji, kako bi pružili nešto zajednici. Vatrogasci to rade kontinuirano i nikad ništa ne traže zauzvrat. To je dokaz da je vatrogastvo u Krapinsko-zagorskoj županiji način života, pitanje časti, stoga ni ne čudi da u Zagorju gotovo da i ne postoji obitelj koja nije imala barem jednog vatrogasca. Vatrogasac ne može biti svatko. Njima nije bitan novac, oni su uvijek tu i ako treba i svoj će život staviti na kocku da nam pomognu.

Sretan sam što dobrovoljno vatrogastvo i profesionalne vatrogasne postrojbe na području Krapinsko - zagorske županije odlično surađuju,  i to nam daje dodatan poticaj da se financijski maksimalno založimo da podržimo vatrogastvo. Naime, unatoč činjenici da su tijekom posljednjih nekoliko godina raznim reformama županijama izvorni prihodi rezani pet puta, zbog čega se je i smanjivao proračun, mi niti jednom nismo smanjivali proračunsku stavku za vatrogastvo. Dapače, mi svake godine u proračunu dižemo stavku, pa su tako i u 2018. godini sredstva povećana u odnosu na ovu godinu. Svim vatrogaskinjama i vatrogascima čestitam njihov dan! – reko je župan, a i portal zagorje.com pridružuje se čestitkama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook