Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas i sutra neurednost u željezničkom putničkom prometu

Zbog odbijanja prekovremenog rada strojnog osoblja danas i sutra (30. i 31. ožujka) dolazit će do pojačanih neurednosti u željezničkom putničkom prometu


Zbog odbijanja prekovremenog rada strojnog osoblja danas i sutra (30. i 31. ožujka) dolazit će do pojačanih neurednosti u željezničkom putničkom prometu. Očekuje se da će najviše vlakova biti otkazano u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba dok će se dio vlakova u regionalnom prometu supstituirati autobusnim prijevozom. U gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba putnici će osim prigradskim vlakovima biti prevezeni regionalnim vlakovima koji se zaustavljaju u kolodvorima i stajalištima prigradskih vlakova.

Stručne službe HŽ Putničkog prijevoza izrađuju prijedlog novog rasporeda rada strojnog osoblja kojim bi se osigurao smjenski rad bez korištenja prekovremenih sati. Uprava HŽ PP-a očekuje da će se početkom travnja situacija u željezničkom putničkom prometu u potpunosti normalizirati.

Uprava HŽ Putničkog prijevoza za veliko nezadovoljstvo putnika i brojne reklamacije tijekom ožujka odgovornim smatra Sindikat strojovođa Hrvatske i njihovi članovi jer su svojim postupcima - prvenstveno neodazivanjem poslodavcu na rad (odbijanjem prekovremenog rada) doveli do otkazivanja vlakova i uvođenja autobusnog prijevoza na pojedinim relacijama. Sindikat strojovođa Hrvatske želi dokazati da u HŽ Putničkom prijevozu nedostaje strojovođa. Uprava HŽ PP-a smatra da to nije točno, a u prilog tome ide i činjenica da su od 1. svibnja 2014. do danas HŽ PP napustila tek trojica strojovođa, a cijelo to vrijeme dnevno vozi više od 700 putničkih vlakova.   

Podsjetimo, do početka kolektivnih pregovora prekovremeni rad nije bio sporan, a prosječno je u veljači 2015. iznosio 4 sata, a u 2014. prosječno su mjesečno isplaćena 2,5 sata prekovremenog rada. Uprava HŽ PP i njezin pregovarački tim nastavit će kolektivno pregovarati i redovito se sastajati s predstavnicima svih reprezentativnih sindikata - Sindikata hrvatskih željezničara, Sindikata željezničara Hrvatske i Sindikata strojovođa Hrvatske.

Zbog nastale situacije ispričavamo se putnicima i molimo ih za razumijevanje. O aktualnom stanju u prometu putnike ćemo i dalje redovito obavještavati putem www.hzpp.hr, kao i na brojevima telefona 060/333-444 i 01/3782-583, a informacije o stanju u prometu putnici mogu dobiti i u kolodvorima i stajalištima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook