Prethodni članak
Sljedeći članak

Dan Rikarda Jorgovanića

U Humu na Sutli održana je književna manifestacija Dan Rikarda Jorgovanića i obilježena 155. obljetnica književnikova ro


U Humu na Sutli održana je književna manifestacija Dan Rikarda Jorgovanića i obilježena 155. obljetnica književnikova rođenja. Rikard Jorgovanić rođen je u Malom Taboru, 11. travnja 1853. U Narodnoj knjižnici, a u suradnji s OŠ Viktora Kovačića, održana je radionica kreativnog pisanja. Na radionici je sudjelovalo petnaestak učenika, a voditeljica školske knjižnice Estera Šimić, upoznala je učenike s književnim radom Rikarda Jorgovanića, nakon čega su učenici između nekoliko ponuđenih tema odabrali jednu i pretočili je u svoj književni uradak.

Najbolja tri učenička rada bila su učenica 8. razreda, Sandre Šajfar, Ive Špoljar i Emanuele Kučiš. Radovi su pročitani u večernjem dijelu programa, a učenice su nagrađene knjigom Rikarda Jorgovanića s potpisom priređivača, književnog kritičara Božidara Petrača.

Središnji dio večernjeg dijela manifestacije bila je promocija knjige Rikarda Jorgovanića i dodjela književne nagrade koja nosi njegovo ime.

Nagrada Petraču

Zahvaljujući književnom kritičaru Božidaru Petraču koji je priredio tekst feljtona za tisak, i uredniku biblioteke Riječ horvatska , Vladimiru Poljancu, nakon 65 godina ponovno su tiskani Jorgovanićevi feljtoni u nakladi Hrvatskozagorskog književnog društva. O knjizi je govorio priređivač Božidar Petrač te urednik Biblioteke Vladimir Poljanec.

Ove je godine prvi puta dodjeljena književna nagrada Rikard Jorgovanić, koju dodjeljuje Općina Hum na Sutli u suradnji sa Hrvatskozagorskim književnim društvom. Prema pravilima za književnu nagradu mogu konkurirati sve vrste književnih djela autora koji su porijeklom iz Hrvatskog zagorja, autora koji žive i stvaraju na području Hrvatskog zagorja, autora koji svojim radom daju izniman doprinos u promoviranju književnih vrijednosti Hrvatskog zagorja ili autora koji u svojim djelima promoviraju i druge vrijednosti Hrvatskog zagorja. Tako je povjerenstvo u sastavu Božidar Brezinščak Bagola (načelnik općine Hum na Sutli), Narcisa Brezinščak (ravnateljica Narodne knjižnice Hum na Sutli) i Vladimir Poljanec (dopredsjednik Hrvatskozagorskog književnog društva i urednik biblioteke HZKD) jednoglasno dodijelio književnu nagradu Rikard Jorgovanić, mr. Božidaru Petraču za izniman doprinos u promoviranju književnih vrijednosti Hrvatskog zagorja. Nagradu je uručio načelnik općine i predsjednik Hrvatskozagorskog književnog društva Božidar Brezinščak Bagola.

U glazbenom programu sudjelovali su članovi KUD-a Rikard Jorgovanić, mješoviti pjevački zbor i ženska pjevačka skupina Sotelia.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook