Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN OPĆINE ZLATAR BISTRICA: 'Ovakvih primjera, da čovjek koji je vodio 103. brigadu u Oluji i prošao cijeli rat, tako uspješno vodi općinu, nema u Hrvatskoj'

Na svečanosti su uručene Plakete Općine Zlatar Bistrica, koje su primili Zlatarbistričanci koji su dobrovoljno darovali krv stotinu i više puta


Današnji je dan u Zlatar Bistrici protekao u ozračju obilježavanja Dana Župe, odnosno  blagdana Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Zlatar Bistrice, a svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je 25. po redu Dan općine Zlatar Bistrica. Okupljene uzvanike i goste u Domu kulture pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Frčko, nakon čega je prikazan kratki film o Zlatar Bistrici.

Među najvažnijim projektima u proteklom razdoblju izdvojena je gradnja reciklažnog dvorišta, projekt vrijedan više od 2 milijuna kuna, koje treba biti završeno do 15. prosinca ove godine. Tu je i kompletno infrastrukturno dovršenje Ulice hrvatskih branitelja za što je Općina dobila 100 posto bespovratnih sredstava, vrijedno također dva milijuna kuna, a Općina je na mjeri 7.4.1. dobila bespovratnih 2,5 milijuna kuna za dogradnju i opremanje vrtića Zlatni dani, za što bi radovi trebali krenuti ujesen i biti završeni kroz dvije godine. Za sanciju krovišta Doma kulture od Ministarstva kulture dobiveno je 200 tisuća kuna, a glavna investicija u Zlatar Bistrici bit će gradnja nove školske sportske dvorane, projekt vrijedan 19,2 milijuna kuna, za što je podignut  kredit od 10 milijuna kuna. KZŽ će otplatiti u cijelom tom iznosu 75 posto, a 25 posto Općina. Konstantno se ulagalo i u Gospodarsku zonu, a naglašena je i važnost rekosntrukcije državne ceste D24 te izgradnja brze ceste Bedekovčina – Zlatar Bistrica.

Svi ovi rezultati rezime su rada dionika koji su, svaki svojim učešćem, od 1993. godine, uspjeli doći do razine današnjeg standarda u općini, istaknuo je načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić. – Ovih 6 i više milijun kuna bespovratnih sredstava koje smo dobili na raznim natječajima rezultat je nekoliko godina rada, vrednovanih od ministarstava i fondova, a imali smo i podršku Vlade i Krapinsko – zagorske županije. Prepoznatljivost projekata presudila je u dijelu dodjele sredstava Općini koja ima skroman proračun, oko 4 milijuna kuna izvornih sredstava. Imali smo viziju i kvalitetnu strategiju razvoja, a želim zahvaliti svima koji su dali podršku, vijećnicima, suradnicima, svojim prethodnicima. Vjerujem da su udareni dobri, razvojni temelji općini Zlatar Bistrica – istaknuo je načelnik Miholić, dodavši da je važno istaknuti da je Zlatar Bistrica zajedno s partnerima, 18 JLS iz Krapinsko – zagorske županije te s 3 iz Zagrebačke županije stvorila LAG Zeleni bregi, koji je uspio u našu županiju unijeti 12,5 milijuna kuna.

U ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, Zlatar Bistrici je njezin dan i Dan župe čestitao načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, a čestitke je uputila i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki. Istaknuvši da je Općina Zlatar Bistrica najviše iskočila u indeksu razvijenosti u KZŽ te da ima najmanji postotak nezaposlenosti i najviše otvorenih mjesta u proteklih nekoliko godina, pohvale načelniku i ekipi uputio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, dodavši da bi brza cesta trebala ove godine doći do Zlatar Bistrice te pozivajući ministra Butkovića da osigura uvjete da se krene s nastavkom brze ceste prema Mariji Bistrici u prosincu. – U Zlatar Bistrici imate rijedak primjer da je čovjek koji je bio u dvije gardijske brigade, vodio 103. brigadu u Oluji, prošao cijeli rat, tako uspješno vodi općinu, mislim da takvih primjera u Hrvatskoj nema – istaknuo je župan Kolar te se osvrnuo i na gradnju nove školske sportske dvorane u Zlatar Bistrici. – Jučer smo raspisali poziv za iskazivanje javnog interesa za gradnju dvorane, koji je otvoren do 28. lipnja. Ako sve bude u redu, par dana nakon toga raspisat ćemo javni natječaj koji će biti otvoren 20 dan i u rujnu bismo mogli potpisati ugovor s izvođačem rdaova. Rok za završetak je 20 mjeseci i vratiti ćemo što smo izgubili u požaru – zaključio je župan Kolar.

Dan općine čestitao je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je naglasio da je Zlatar Bistrica dobar primjer simbioze i participacije svih aktera u društvu, od udruga do gospodarstvenika. Svečanosti su nazočili i drugi gosti, među kojima i saborski zastupnik Marko Vešligaj.

Svečanost je bila prilika i za dodjelu općinskih priznanja. Plakete Općine Zlatar Bistrica primili su Zlatarbistričanci koji su dobrovoljno darovali krv stotinu i više puta. To su Željko Cerovec za 116 darivanja krvi, Josip Mikulec za 112 darivanja, Dragutin Kičin za 111 darivanja, Srećko Martinjak za 105 darivanja i Zlatko Gjurek za 100 darivanja krvi.

Kako je Općina Zlatar Bistrica u svom djelokrugu posebnu važnost i mjesto  dodijelila djeci i mladima, od 2016. godine nosi prestižni status Općine - prijatelja djece, svečanost su svojim nastupom uveličala djeca iz Dječjeg vrtića „Zlatni dani“ i Zlatarbistričke mažoretkinje, uz simpatičnu malu voditeljicu Leu Jakopović. Mališani su ovom prilikom načelniku poklonili i sliku koju su izradili polaznici Dječjeg vrtića Zlatni dani.

Program obilježavanja Dana općine nastavlja se izložbom '25 godina Općine Zlatar Bistrica' u Domu kulture, u organizaciji Eko udruge Lijepa naša. U vjeronaučnoj dvorani Župnog ureda bit će i postav zajedničke izložbe povodom 25 godina od osnivanja Dječjeg vrtića Zlatni dani i suradnje s Društvom Naša djeca i Udrugom žena Zagorska škrinjica te radovi Udruge umirovljenika Zlatar Bistrica. U petak 22. lipnja od 8 sati HPD Javor organizira obilazak 'Javorove staze zdravlja' uz prigodno druženje u Športskom parku 'Šumarica' u Opasanjku, a okupljanje će biti u Parku HPD 'Javor'. U subotu 23. lipnja u 19 sati prigodni program pripremaju Zlatarbistričke mažoretkinje u Domu kulture, a 24. lipnja u 10.30 sati ispred župne crkve nastupit će Puhački orkestar Općine Zlatar Bistrica. Slijedi misa u 11 sati, a u 18 sati Udruga umirovljenika priprema kulturno – umjetnički i zabavni program gostujuće Udruge starijih osoba Varaždin u Domu kulture. Od 19.30 sati slijedi kulturno – umjetnički program u šatoru na prostoru parkirališta ambulante, uz podjelu jela i pića te glazbu uživo, a vrhunac proslave bit će paljenje Ivanjskog krijesa u 21.30 sati.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook