Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN OPĆINE MARIJA BISTRICA: 'Vizija nam je postati biser općina'

Svečanom sjednicom obilježen je Dan općine

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica, u povodu dana Općine (13. srpnja) održana je u četvrtak u Dvorani božanskog milosrđa u Svetištu MBB-e, a prethodila joj je misa u Karmelu. Na sjednici je prezentiran i kratki film o boravku Svetoga Oca Pape Ivana Pavla II u Mariji Bistrici, o dvadesetoj obljetnici tog značajnog događaja. Osvrt na aktualnosti u Mariji Bistrici dali su načelnik Općine Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, koji je ponovio viziju općinskog vodstva a to je postati “biser" općina (brend destinacija) u Republici Hrvatskoj, sjedište hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, otvorena hrvatskim i inozemnim hodočasnicima i posjetiteljima. Švaljek je rekao kako je misija standardizirati poduzetničke, kulturne, duhovne, sportske, ekološke usluge i resurse koje razvijaju mještani općine i općina Marija Bistrica.

Poticanje kreativnih i poduzetnih ljudskih potencijala spomenuo je kao glavni uvjet kvalitetnijeg života Marije Bistrice i stvaranja novih vrijednosti društva. Kao cilj je naveo Naseljavanje Marije Bistrice mladim bistričkim, zagorskim, zagrebačkim i hrvatskim obiteljima uz osiguranje nove javne, poduzetničke, stambene i prometne infrastrukture, čime će biti spriječeno opadanje broja stanovnika kroz raseljavanje i veći broj umrlih od rođenih. Osvrnuo se i na čitav niz projekata, njih 29, koji su u tijeku ili su u planu, a koji ukupno imaju vrijednost više od 81 milijun kuna. Prije svega tu je izgradnja novog vrtića, koji će se ponovno prijaviti na Mjeru 7.4., kao i proširenje groblja i izgradnja mrtvačnice, no to je i izgradnja reciklažnog dvorišta, novih cesta u Općini, Doma kulture u Mariji Bistrici, Društvenog doma na Lazu i drugo. Program svečane sjednice uveličali su Klapa Bistrica, te Samanta Totović i Elena Kleflin.

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica dodijeljeno je 7 priznanja i 13 zahvalnica zaslužnim pojedincima i udrugama ili ustanovama. Priznanja su dobili: dr. sc. Snježana Husinec, za doprinos ugledu Matice Hrvatske i Marije Bistrice, osobito na polju očuvanja i prezentacije lokalne baštine, Ivan Bertović za akcije i aktivnosti koje godinama provodi radeći u Udrugama i političkom životu, Melita Petriš Banovec, učiteljica hrvatskog jezika koja ulaže izniman trud u radu s učenicima, Krešimir Babić vlasnik OPG-a koji vrijedno radi i obrađuje kako svoju, tako i tuđu zemlju i time stvara ljepšu sliku svoga kraja, te Ivančica Babić Bratuša, Darko Milošić i Robert Belko zbog iznimnih trenerskih uspjeha i naročite uspjehe na području sportskog života, te sportske promocije Marije Bistrice. Zahvalnice Općine dobili su: DVD Selnica – za 90 godina aktivnog rada, DVD Laz – za 80 godina aktivnog rada, Dječji vrtić Pušlek – povodom 40. obljetnice djelovanja, Udruga Hrvatska žena ''Marija Bistrica'' – za 20 godina aktivnog rada i očuvanje kulturne baštine svojeg kraja, Klapa ''Bistrica'' za 15. obljetnicu i aktivno djelovanje u kulturnom životu Općine i šire, Udruga kuburaša'' Marija Bistrica'' povodom 15. godišnjice postojanja i promociju Općine Marija Bistrica i Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, seniorska ekipa Streljačkog kluba Marija Bistrica zbog iznimnih uspjeha i promocije Općine Marija Bistrica, Božica Gabud za promicanje društvenog i kulturnog života Općine Marija Bistrica, Štefanija Švenda za nesebičan rad u DV Pušlek od njegovog otvaranja do odlaska u mirovinu, Nevenka Kordej, koja je odgojila generacije i generacije malih bistričanaca u DV Pušlek od njegovog otvaranja do danas, Sunčana Zdravka Ivak na svakodnevnoj nesebičnoj pomoći potrebitom mještaninu, te Željko Jakopec i Zdravko Brlek za više od 100 dobrovoljnih darivanja krvi. I ove godine prema prijedlogu Osnovne škole Marija Bistrica novčanom nagradom u iznosu od 750 kn nagrađeno je četvero učenika: Nika Kovačić, Ivan Habazin, Nika Kramar i Eva Kruhak.


Dan Općine Marija Bistrica čestitali su gradonačelnik prijateljskog grada Buzeta Siniša Žulić u ime gradonačelnika i načelnika, Župan KZŽ Željko Kolar i Predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki, Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, Izaslanik Premijera RH ministar Uprave Lovro Kuščević kao i rektor Svetišta MBB preč. mr. Domagoj Matošević. Sjednici su prisustvovali i drugi gosti, izdvajamo člana Izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske Josipa Kovačić i i državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Marija Antonića

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Do 22. veljače zbog radova na autocesti A7 između čvorova Križišće i Hreljin u smjeru Rijeke zatvoren je vozni trak. Na autocesti A1: -između čv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program