Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN OPĆINE I ŽUPE: 'Naučili smo se oslanjati na svoj rad i trud što nas je dovelo do odličnih rezultata'

U Sv. Križu Začretju obilježen je Dan općine i župe


Svečanom sjednicom i svetom misom Općina Sveti Križ Začretje proslavila je Dan općine i Dan župe Uzvišenja Svetog Križa. Svečanost je započela koncertom Puhačkog orkestra 'Ivo Tijardović' iz Ciglenice Zagorske ispred zgrade Općine, a samu je svečanu sjednicu otvorio predsjednik vijeća Ivica Roginić pozdravivši sve uzvanike. Posebnu je čestitku uputio upravo načelniku Marku Kosu koji je prije nekoliko dana po prvi puta postao otac.



Izvješće o proteklih godinu dana iznio je načelnik Kos uz riječi kako je sama proslava Dana općine i župe započela još jučer kocertom i izložbom u Dvorcu Sv. Križ Začretje. Kada je u pitanju proračun, načelnik Kos istaknuo je kako je rađen prema smjernicama Vlade RH, no isto je tako, rekao kako nisu zadovoljni količinom odobrenih projekata od strane Ministarstva i EU. – Na mnogo smo se toga prijavili, no mnoge nam važne stvari nisu prošle poput sanacije klizišta, poput rekonstrukcije ceste Gorica, ceste u Kozjaku, kao ni projekt cikloturizma, a posebno nas je razočaralo što nam vrtić, zbog nedostatka sredstva, nije prošao na mjeri 7.4.1. Za Dom kulture dobili smo samo 70 tisuća kuna, a odobren nam je i projekt uređenja biciklističke staze između Zaboka i naše općine. Projekt nabave spremnika za razvrstavanje otpada također nam je prošao te ih uskoro očekujemo – istaknuo je načelnik. Dodao je kako su s Bedekovčinom krenuli u projekt Zeleno srce Zagorja kojem je cilj upravo edukacija o važnosti recikliranja otpada, a spomenuo je i uspješnu suradnju s MUP – om, Zagorskim vodovodom, ŽUC – om, ali i Krapinsko – zagorskom županijom koja prati sve projekte Općine. Kos je istaknuo kako ga posebno veseli činjenica što je evidentirana tek 124 nezaposlene osobe dok je prije nekoliko godina ta brojka iznosila 800. – Gospodarska slika izrazito nam je pozitivna, a najave o proširenjima i izgradnjama novih pogona vrlo su česte. Isto tako, imamo dobru brojku upisanih mališana u školu što daje nadu da je pred nama svjetla budućnost – naglasio je svetokriški načelnik.



U obraćanju je naglasio kako će se u budućnosti mnogo više oslanjati na sebe, pa čak i kada je u pitanju vrtić. – Mi ćemo vrtić ponovno prijaviti na mjeru koja će biti predviđena za to jer važno je da imamo gdje zbrinuti naše najmlađe – istaknuo je Kos dodajući kako je veliki projekt uređenje nogostupa u naseljima Štrucljevo, Pačetina i Šemnica čime se Začretje, i na takav način, spaja sa susjednim općinama. Spomenuo je i veliku obljetnicu Osnovne škole te činjenicu da su učenicima poklonili ormariće, a dodao je i odlične komentare na ovogodišnji 50. jubilarni Tjedan, kulture, zabave i sporta.



Gostima se obratio i predstavnik prijateljskog grada Belišća Milan Zamlakar, u ime svim gradonačelnika i načelnika gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek., a za govornicu je došla i sve pozdravila i dječja načelnica Hana Ivana Zubić. Sretan Dan općine i župe gostima je zaželio i novi župnik Vladimir Drnetić. – Tek sam 16 dana ovdje, ali mogu primijetiti da su ovdje uporni i hrabri ljudi puni vjere – istaknuo je.





Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek pohvalio je općinu Sv. Križ Začretje kao i rad načelnika te čitave njegove ekipe. – Ovdje je još za vrijeme načelnika Ivana Kranjčića postojala vizija koja se slijedila, a koja se s novim vodstvom nastavila. Zato je ovdje tako malo nezaposlenih i natalitetna slika je dobra. Zbog ovakvih jedinica lokalne samouprave poput ove, naša županija ima dobre gospodarske rezultate – istaknuo je zamjenik župana.



Na sjednici su zapjevali i svetokriški Cvrkutići, a dodijeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima . Zahvalnice su dodijeljene Miljenku Jugu, Mirjani Cvetko, Dragici Crnogaj, Stanku Martinjaku, Josipu Loini, vlč. Zlatku Pavetiću, Nini Dlesk, Tomi Merkašu, Ivici Lovrenčiću i Udruzi za kulturu, zabavu i sport Sv. Križ Začretje.






Još članaka iz "Vijesti"

Facebook