Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN DRŽAVNOSTI: "Imamo stvarno privilegij što ovako posebne dane možemo obilježavati pokraj spomenika Lijepoj našoj"

Održano je središnje Županijsko obilježavanje Dana državnosti kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku


Delegacija Krapinsko - zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom, gradonačelnici i načelnici gradova i općina, delegacija Ministarstva unutarnjih poslova, delegacije vijećnika Županijske skupštine, Vatrogasne zajednice KZŽ i delegacije braniteljskih udruga koje djeluju na području Krapinsko - zagorske županije danas su, povodom Dana državnosti, položile vijence i zapalile svijeće kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku.

Hrvatska od ove godine Dan državnosti, nakon gotovo dva desetljeća, ponovno slavi 30. svibnja, na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor. Dan hrvatske državnosti 30. svibnja obilježavao se od 1990. godine i 2001. godine zamijenjen je datumom 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske. To je riješeno u listopadu 2019., kada je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja, a 25. lipnja je postao Dan neovisnosti.

 

Župan Krapinsko – zagorske županije je kazao kako imamo stvarno privilegij obilježavati tako posebne dane pokraj spomenika Lijepoj našoj. – To je stvarno jedan poseban doživljaj slušati našu himnu pokraj spomenika Lijepoj našoj, uz hrvatsku zastavu, zastave braniteljskih udruga, upaljene lampione za naše poginule branitelje, u ovakvoj atmosferi je stvarno poseban doživljaj i privilegij. Uvijek naravno prisjećajući se hrvatskih branitelja koji su položili svoj život na oltar domovine i koji su najzaslužniji za stvaranje vjekovnog sna o slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj – kazao je župan Kolar.

 

 - Dan državnosti ja gledam kao početak liberalne demokracije u Hrvatskoj. Hrvatska je kao jedan dio zemalja srednje Europe sanjala i EU integracije, vjerojatno NATO savez, dakle sanjala je da bude dio zapadne demokratske kulture. Upravo, ta liberalna demokracija koja je počela sa svim svojim nedostacima, na prvim demokratskim izborima 1990. je zapravo i temelj nekog razvoja hrvatskog društva koje nije bilo savršeno, ali prošlo je tek 30 godina. 30 godina je malo za jednu državu i treba proći još neko vrijeme da Hrvatska sazrije ne samo u poštovanju ljudskih prava  nego i u poštovanju i toleranciji mišljenja drugih -rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook