Prethodni članak
Sljedeći članak

CVJETNI HUM: Nagrađene najljepše okućnice, balkoni, terase, vrtovi, trsje, a promovirana i humska potica

Nakon multimedijske projekcije kroz 400 fotografija, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, uručio je prigodna priznanja najboljima u 19 kategorija.


U nedjelju, 14. listopada, održana je završna svečanost ekološke akcije''Cvjetni Hum 2018.'', koju je organizirala Turistička zajednica i Općina Hum na Sutli. Komisija za obilazak i ocjenjivanje humskih okućnica u sastavu: Ljiljana Blažun, predsjednica, te članovi Anica Kovačić, Biserka Halužan, Jožica Poredski i Nuhi Ramadani, obišla je od srpnja do rujna gotovo 200 domaćinstava u Općini. Nakon multimedijske projekcije kroz 400 fotografija, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, uručio je prigodna priznanja najboljima u 19 kategorija.

Sudionicima ove ekološke akcije podijeljeno je 2000 lukovica, što će u proljeće sljedeće godine sasvim sigurno cvjetno preobraziti Hum na Sutli. Najljepšom Humskom okućnicom proglašena su domaćinstva Vesne Pereti, Prišlin 23-1, i Martine Turner, Prišlin 100. U kategoriji najljepših Balkona i terasa ovogodišnje priznanje pripalo je Mileni Lovrenčić, Prišlin 45-1, i Mariji Očko, Hum na Sutli 50-1. U kategoriji Tradicijski vrt priznanje je dobila Mira Vrhovnik, Strmec Humski 69-1, a u kategoriji Voćnjak Zdenka CČuček, Vrbišnica 56-1. Najljepše Humsko okno imali su Zdravko Tepeš, Hum na Sutli 89, i Jadranka Završki, Klenovec Humski 64-1,a za Živicu je priznanje pripalo Jolandi Klokočovnik, Mali Tabor 71. U kategoriji Trsje priznanje je primio Stanko Grahovar, Mali Tabor 14-2, a za vlasnicu najljepših Tradicijskih ruža ove je godine proglašena Marija Stančić, Lastine 13.

Za najljepši ovogodišnji Poslovni prostor priznanje je pripalo Frizerskom salonu „Sanja“, Mali Tabor 83-2.U specijalnoj kategoriji Cvijeće dobrodošlice priznanje su primile Katica Oraić, Grletinec 24-1, i Ljubica Pongračić, Prišlin 96, u kategoriji Cvijeće i ja Helena Horvat, Lastine 16,a u kategoriji Cvjetni kutak Božica Miklaužić, Druškovec Humski 87.U specijalnoj kategoriji Kutak za odmor priznanje je primila Štefica Mikša, Prišlin 2-2, a u kategoriji Marljiv kao crv Zlata Špoljar, Prišlin 11-1. U specijalnoj kategoriji Moja kućica - moja slobodica priznanje je pripalo Jeleni Rebić, Mali Tabor 3, a u kategoriji Plavetnilo i zelenilo Aniti Križanec, Klenovec Humski 123, i Renatu Špoljaru, Mali Tabor 83-2. Najljepše Školsko dvorište ove je godine bilo u Područnoj školi u Prišlinu.

Svoj doprinos u pripremi domjenka dala je Tanja Topić, zamjenica općinskog načelnika, kroz projekt „Humske potice“. Humčanke Ljiljana Blažun, Katarina Firšt, Jožica Poredski, Zdenka Majcenić, Vida Mikša, Milica Jesih, Milena Horvat, Zdenka Petek, Milica Sambolić - ispekle su desetak potica s raznim slatkim i slanim nadjevima, čime su oduševile sve nazočne. Našlo se tu potica sa jabukama i rogačem, sirom i bučom, sa čvarcima, s orasima i slatkim zeljem, ječmenom kašom... - Ideja se rodila 2017. na Danima kruha u Breznom, a ove godine je i organizatorica te manifestacije, gđa Milica Sambolić bila u ulozi domaćice koja je pripremila jednu poticu. Ove godine, osim prošlogodišnjih recepata, imamo i nekoliko novih što govori da je potica vrlo raznolika i više nego što smo u početku mislili. Zapravo svaki dio Huma ima neki svoj običaj, što je zapravo krasno znati.Posjetitelji su bili oduševljeni pripremljenim jelom i ubrzo su potice nestale. Zanimljivo je što i mladih naraštaji žele probati naše tradicionalno jelo naših baka i djedova. Vjerujemo da će potica postati i sastavni dio njihovog jelovnika – rekla je zamjenica načelnika Tanja Topić.

Za dobru kapljicu pobrinula se Udruga vinogradara i podrumara „Humska kapljica“, dok su općinsku dvoranu već tradicionalno uredile dvije Ane: Ana Vukas i Anica Kovačić. U kulturno-umjetničkom programu nastupile su humske mažoretkinje, koje već godinu dana u dvije dobne skupine marljivo vježbaju ritmiku, mažoret ples, te osnove baleta, jazz dancea i hip hopa. Mlađu skupinu predstavljaju djevojčice od predškolskog uzrasta do trećeg razreda osnovne škole, dok su u starijoj grupi djevojke od 4. do 8. razreda OŠ. Osim mažoretkinja, u programu su nastupila djeca iz humskog Dječjeg vrtića „Balončica“, te publici od ranije poznati Dino i Karla Miklaužić.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook