Prethodni članak
Sljedeći članak

Čuvajmo dječje živote

Do 10. svibnja obilježava se Međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa. Prema podacima MUP –a u prometnim su nesrećama tijekom 2014. godine ozlijeđena 964 djeteta, a poginulo je osmero djece


Foto: Ilustracija

Uz poruku „Čuvajmo dječje živote!“ u svijetu se obilježava Treći međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa. Prometne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti u dobi od 15 do 29 godina u svijetu. Unatoč padu smrtnosti od prometnih nesreća, i u Hrvatskoj su prometne ozljede vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi.

U sklopu Trećeg tjedna sigurnosti cestovnog prometa koji se održava od 4. do 10. svibnja, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, Udruga RODA, Hrvatski Crveni križ, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i brojne druge organizacije i institucije udružuju snage kako bi potaknuli vozače da se u većoj mjeri brinu o sigurnosti djece u prometu.

Glavni su razlozi stradavanja djece: nepoštivanje prometnih propisa vezanih uz sigurnost djece u vozilima;  brzina i konzumacija alkohola te slabije uočavanje djece u prometu zbog njihove visine. Uz navedeno, djeca često nisu svjesna opasnosti u prometu, usmjerena su na igru, a najmlađa djeca često nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećih vozila.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u prometnim su nesrećama tijekom 2014. godine ozlijeđena 964 djeteta, a poginulo je osmero djece. Svako drugo dijete stradava u prometu kao putnik, a svako treće kao pješak.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook