Prethodni članak
Sljedeći članak

Covid potisnuo opaku zaraznu bolest, sad se opet razmahala


Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, lani je bilo ukupno osmero oboljelih, odnosno slučajeva aktivne tuberkuloze. Predlani ih je bilo petero, godinu prije toga troje, a tijekom 2020. godine tek dva slučaja.

Prošle godine nije bilo smrtnih slučajeva, a pretprošle je jedan zaraženi preminuo. Županijski infektolozi tumače kako se lani broj oboljelih povećao u odnosu na razdoblje Covida u kojem su se u populaciji primjenjivale epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti, piše Danica.

U županijskom Zavodu za javno zdavstvo navode kako im je ključni cilj bio smanjiti obolijevanje od tuberkuloze pravodobnom epidemiološkom obradom kontakata oboljelih te ga dovesti u granice pet oboljelih na 100.000 stanovnika.

“Cilj nije ostvaren. Broj novooboljelih od tuberkuloze lani je bio osam, što je povećanje u odnosu na prethodne tri godine kad se zbog primjenjivanih epidemioloških mjera tijekom Covida smanjio i broj oboljelih od tuberkuloze te se kretao od 2-5 novooboljelih godišnje”, ističu u Zavodu.

Naglašavaju kako je zbog toga zabilježeno i povećanje ostalih zaraznih bolesti koje se šire kapljičnim putem, kao što su streptokokne bolesti koje uzrokuju angine, šarlah, upale pluća.

Glavni simptomi tuberkuloze su dugotrajan kašalj koji traje mjesecima. Može doći do iskašljavanja krvi, temperature i pojačanog znojenja, a obično se kao simptomi javljaju umor i bol u prsima.

Od tuberkuloze uglavnom obolijevaju ljudi narušenog zdravlja i slabog imuniteta, kronični bolesnici kojima je primarna bolest oslabila obrambene mehanizme u tijelu. Bolest se širi kašljanjem, kihanjem, pa i govorom te jedan pacijent može zaraziti i desetke drugih osoba.

Kako se tuberkuloza liječi, objasnila nam je nedavno dr. Martina Hajduk Ribić, voditeljica Odjela za pulmologiju i rezistentnu tuberkulozu u Klenovniku.

“Standardni režim liječenja tuberkuloze su četiri lijeka u prvoj fazi liječenja, odnosno pet ako se radi o recidivu bolesti, u trajanju od otpriklike dva mjeseca. Nakon inicijalne faze, slijedi faza u trajanju minimalno četiri mjeseca dvojnom kombinacijom lijekova, ponekad i trojnom.

Ukupno trajanje liječenja iznosi minimalno šest mjeseci, a s obzirom na proširenost bolesti, podnošenje terapije i drugo produžuje se do zadovoljavanja svih kriterija izlječenja; kliničke slike, radiološkog i mikrobiološkog nalaza”, tumači dr. Hajduk.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook