Prethodni članak
Sljedeći članak

Cesta Andraševec - Mokrice do 2009.

Dugo najavljivana gradnja brze ceste Oroslavje – Marija Bistrica – Popovec trebala bi početi uskoro. Ovih su


Dugo najavljivana gradnja brze ceste Oroslavje – Marija Bistrica – Popovec trebala bi početi uskoro. Ovih su dana Hrvatske ceste uputile zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju dionice Mokrice – čvor Andraševec (Bračak). Brza cesta, ukupno dugačka 32 kilometra, trebala bi se graditi u četiri etape.

Etape

Prva etapa obuhvaća spomenutu dionicu Mokrice – Andraševec, dugu 5,2 km, koja bi trebala biti gotova 2009. godine. Dionica Andraševec – Zlatar Bistrica trebala bi biti gotova 2011. godine, Popovec – Zlatar Bistrica dvije godine poslije, a posljednja dionica Zlatar Bistrica – Breznički Hum 2015.

U ove četiri etape gradit će se jedan kolnički trak, a naknadno planira se graditi još jedan trak. Brza cesta podrazumijeva po dva kolna traka u svakom smjeru, dok će se u toj prvoj fazi do 2015. graditi jedan kolnički trak koji će biti dvosmjeran. Na dionici Mokrice – Andraševec, planirana su ukupno tri ulaza, odnosno izlaza.

Tri ulaza na cestu

Riječ je o rotoru na početku u Mokricama, zatim čvor Oroslavje, koji će s brzom cestom spajati središta Oroslavja i Zaboka te čvor Andraševec pokraj Bračka. Projektiran je i jedan prolaz ispod brze ceste, poslije čvora Oroslavje. Ne tako davno, pri gradnji izlaza s autoceste, Oroslavje je muku mučilo s dokazivanjem da se taj izlaz nalazi na teritoriju Oroslavja te da se ne može nazivati izlazom Gubaševo, koje je u susjednom Zaboku.

Za to organizirani su i prosvjedi, a sada su vođene slične dvije borbe, ovog puta uspješnije i bez prosvjeda. Prvotno je čvor Andraševec nazivan čvorom Bračak, no to je već ispravljeno.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook