Prethodni članak
Sljedeći članak

Budući agrotehničari odradili berbu u školskom vinogradu

Poput mnogih zagorskih vinara, i učenici Srednje škole Bedekovčina obavili su berbu


Učenici Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina, 4. razred agrotehničara i 3. razred poljoprivrednih gospodarstvenika, odradio je ovogodišnju berbu grožđa u školskom vinogradu. Vinograd je edukativnog karaktera i služi učenicima kako bi u njemu pratili cijeli proces od sadnje, uzgoja, obrade, berbe grožđa i proizvodnje vina. Tako se uvijek jedan dio vinograda ostavlja za sadnju i uzgoj pa nisu svi trsovi u rodu, a grožđe se bere samo iz jednog njegovog dijela. Ovim načinom učenici na vježbama iz Vinogradarstva upoznaju svoju struku.

U vinogradu su zastupljene većinom preporučene bijele sorte za naše podneblje (pinot bijeli, slivanac zeleni, moslavac, traminac,…), kao i autohtone zagorske sorte (starohrvatska belina, začretskabelina i sokol). Poput mnogih zagorskih vinara, i učenici Srednje škole Bedekovčina na školskom vinogradu upoznali su se s vremenskim i prirodnim poteškoćama koje se mogu javiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Sama berba odrađena je u sklopu vježbi iz Vinarstva tijekom kojih su učenici, pod vodstvom nastavnice Mirjane Hudi Vlahek, prošli cijeli proces: od berbe, runjenja-muljanja, prešanja do stavljanja na taloženje mošta. U nastavku su maknuli mošt s taloga i započeli fermentaciju. Prerada je izvršena u školskom podrumu koji je opremljen suvremenom opremom za preradu grožđa, njegu i čuvanje vina. Taloženje i fermentacija bijelog mošta vrši se u inoks tanku koji omogućuje kontrolu temperature, a kasnije i čuvanje vina inertnim dušikom.

U sljedećem razdoblju učenici će paziti na vrenje, njegovati vino i pakirati. Tako pakirano vino će i na ovaj način poslužiti promociji Srednje škole Bedekovčina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook