Prethodni članak
Sljedeći članak

Brojnim događanjima Općina Hrašćina obilježila svoje dane

Prvi put se održao 'Hrašćinski astro', trodnevna manifestacija koja se održala pod pokroviteljstvom KZŽ i Općine Hrašćina, a u organizaciji Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina.


Općina Hrašćina brojnim je događanjima tijekom pretprošlog i prošlog vikenda obilježila svoj dan. Među zanimljivijima svakako je '1. Hrašćinski astro', trodnevna manifestaciju koja se održala pod pokroviteljstvom KZŽ i Općine Hrašćina, a u organizaciji Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina.

Od osnova orijentacija među zvijezdama, putovanja prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom do kamenja koje pada s neba, posjetitelje su vodili izlagači iz Varažina i Zagreba, a predstavnici Istraživačkog centra Zagreb proveli su s djecom radionice Kako nastaju krateri na Mjesecu i Traganje za astereoidima. Promatranje neba teleskopom zbog nepovoljnog vremena je odgođeno, no gosti su mogli razgledati mjesto pada meteorita. - Svakako ćemo nastojati da manifestacija postane tradicionalna i što bogatija, kako bismo hrašćinski meteorit stavili na zasluženo mjesto u zavičaju i šire – kaže predsjednica Kluba Jasna Kranjec.

Prošle subote Hrašćina se ponovno sjetila posjetitelja iz svemira, pa je kod kurije Belošević održano Sjećanje na pad hrašćinskog meteorita, odnosno 266. obljetnica njegovog pada, u organizaciji Hrvatskog saveza za esperanto i Esperantskog društva Trixini' Hrašćina. Prof. Jasmina Lukec predstavila je Enciklopediju Hrvatskog zagorja, a tekstove vezane uz Hrašćinu čitali su učenici PŠ Hrašćina. Prof. Judita Rey Hudeček predstavila je knjigu 'Dom u Srednjoj Europi' Spomenke Štimec. U Nastupio je žVS Kušlec iz Konjščine, a pozdrav prisutnima uputili su zamjenica župana Jasna Petek i načelnik općine Branko Tukač, koji je izrazio nadu da će se hrašćinski meteorit i budućnosti promovirati još bolje i jače.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook