Prethodni članak
Sljedeći članak

BRAVO PREGRAČANI: Pedeseta je obljetnica sjajne tradicije čiji korijeni sežu u 30-e godine prošlog stoljeća

Kažu da vinova loza iziskuje, traži slugu, a ne gazdu i toliko je taj čin berbe slađi i draži – istaknuo je gazda i domaćin Rober Zdolc, koji uzgaja 11.000 čokota i proizvodi ekološko zagorsko vino


U vinogradu na pregradskim bregima u Klenicama, vlasnika Roberta Zdolca koji se bavi ekološkom proizvodnjom vina održana je završna svečanost manifestacije 'Branje grojzdja', koja je doživjela svoje jubilarno 50. izdanje. Pokrovitelj manifestacije bio je predsjednik RH Zoran Milanović koji je također sudjelovao u berbi i rekao kako će otići s lijepim dojmovima iz Zagorja i ove berbe. Zadnji put je bio u Pregradi na manifestaciji Kostelska pištola.

- Ono što je ljepota ovih i sličnih krajeva u Hrvatskoj, što su mali i eksluzivni, ne po cijeni, to su mala ugodna i intimna područja, to nisu plantaže od milijun hektara kakve viđamo po Južnoj Americi i Francuskoj, ravničarskim krajevima, Mađarskoj i Ukrajini. Ovo je naše i domače, zato Zagorci pijmo malo, ali pijmo dobro – poručio je predsjednik iz Zagorja.


Dobrošlicu u Vinariju Zdolc poželio je gazda Robert koji je rekao da je berba jedno veliko finale i točka na i jedne teške i naporne godine. – Kažu da vnova loza iziskuje, traži slugu, a ne gazdu i toliki je taj čin berbe slađi i draži – istaknuo je Zdolc, koji uzgaja 11.000 čokota.


Direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolina Hostić podsjetila je da se davne 1939. rodila ideja ljudi s velikom vizijom koji su iz zagrebačke Palmotićeve ulice organizirali autobuse i vozili ih u ovaj kraj, u naša trsja u berbu. - Ova manifestacija počinje službeno 1971. Zahvaljujemo obitelji Bandula, Koprivnjak, Gorup, Gretić, Vnuk i svima ostalim ljudima velikog srca bez kojih danas ne bi bili ovdje – rekla je Hostić.


Gradonačelnik Marko Vešligaj zahvalio je predsjedniku što je po prvi puta došao na ovu manifestaciju i što je pokrovitelj 50. Branja grojzdja. – Pedeseta je obljetnica sjajne tradicije čiji korijeni sežu u 30. godine prošlog stoljeća, od 71. godine se neprekidno odvijala. Danas manifestacija traje 9 dana s brojnim kulturnim i sportskim događanjima, a centar manifestacije je tradicija kojom je prožeto Hrvatsko zagorje, tradicija uzgoja vinove loze. Berba grojzdja je vrhunac toga posla i ona je posebna svečanost. Drago mi je da smo se prije nekoliko godina ovdje u ovom vinogradu vratili tradiciji i da imamo glavnu svečanost na berbi – rekao je Vešligaj. Zahvalio je svim sponzorima, udrugama, institucijama, pojedincima, Krapinsko-zagorskoj županiji, županu Željku Kolaru, Turističkoj zajednici Srce Zagorja, s posebno je zahvalio Robertu Zdolcu i njegovoj obitelji što su ponudili gostoprimstvo u svojoj vinariji.- Siguran sam da će iz ovog grožđa koje ćemo danas pobrati, opet napraviti sjajno vino koje će biti na ponos Pregradi, cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji te Hrvatskoj – zaključio je.

-Zagorje je sigurno vinska regija i nema sigurno regije u Republici Hrvatskoj koja je toliko napredovala u kvaliteti vina u posljednjih 20-ak godina. Zagorje je vinska regija gdje se proizvode Decanteri koji na svjetskim izložbama vina osvajaju zlatne medalje, pjenušci koji se ocjenjuju kao najboljima u Hrvatskoj. Niz je sjajnih vinara kao što je domaćin Zdolc i oni su garancija kvalitete vina i ponude koje nudimo našim gostima – naglasio je župan Željko Kolar. Zahvalio je svima onima koji su ovih 50 godina sudjelovali u ovoj tradiciji i uvjeren je da će se ova tradicija i dalje nastaviti.


-Tajanstveni grozd ubrao je direktor Kamgrada Dragutin Kamenski. Nakon berbe uslijedila je zakuska, uz pratnju odličnih tamburaša KUD-a Pregrada. Svoj obol već po tradiciji dali su i članovi Kostelske pištole te Keglevićeve straže. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook