Prethodni članak
Sljedeći članak

Branitelji iz Zaboka u posjeti Vukovaru i Jarmini

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Zabok je uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka u subotu, 2. rujna organizirala posjet Vukovaru i braniteljskoj udruzi u općini Jarmina


Prvo je posjećeno spomen obilježje Ovčara gdje su vijenac položile dvije najmlađe članice - pripadnice Mažoretkinja iz Dubrovčana, dok su ostali članovi položili lampaše sa obilježjima braniteljske udruge. Predsjednik Ogranka Zabok Josip Horvatin se kod spomen obilježja prisjetio događaja u noći s 20. na 21, studenoga 1991. godine, kada je tijekom okupacije Vukovara ubijeno između 255. i 264. civila i vojnika – uglavnom ranjenika iz Vukovarske bolnice.

Na spomen obilježju kod centralnog križa Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijenac su položili majka poginulog hrvatskog branitelja Josipa Matejaša i hrvatski branitelj iz Vukovara Bingula Edo, kojemu su na Trpinjskoj cesti poginula dva brata. Lampione su u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile poginule u Vukovaru i ovdje zapalili svi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji. Polaznicima puta se na posebno emotivan način obratio i Edo Bingula. Posjećeno je i Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica 1991. te Središnji križ na ušću Vuke u Dunav gdje su ispred spomen obilježja također upaljeni lampioni.

Dogovorena je i posjeta braniteljskoj udruzi UDVDR Ogranak Jarmina. U centru Jarmine su branitelje iz Zaboka dočekali i pozdravili predsjednik općinskog vijeća Jarmina Dragutin Culi, predsjednik UDVDR Ogranak Jarmina Zoran Šušković i hrvatski branitelji članovi udruge. Uz spomen obilježje na poginule hrvatske branitelje općine Jarmina vijenac su položile Leona Horvatin i Lea Ramić, dok su svi ostali zapalili lampione. U Jarmini je upriličen i prijem u Zavičajnom klubu Zagoraca „Kaj“ Jarmina gdje je domaćin bio predsjednik kluba Đuro Franjčić.

Kod spomen obilježja pogibije pripadnika Specijalne jedinice policije PU Varaždinske na ulazu u Jarminu također su položeni vijenac i zapaljeni lampioni. 

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Zabok uz pomoć županije Krapinsko-zagorske i grada Zaboka osigurala je i na kraju druženja donirala 5 računala članovima UDVDR Ogranak Jarmina. Računala su uručena hrvatskim braniteljima najaktivnijim članovima UDVDR Ogranak Jarmina Siniši Podhraškom, Mladenu Horvatu Mladenu, Ivici Draganiću, Stjepanu Sedlaru i Zoranu Šuškoviću. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook