Prethodni članak
Sljedeći članak

BILI SMO NA IZVORIŠTU U LOBORU: Evo što je mogući uzrok onečišćenja vode

Ekipa Zagorskog lista bila je danas ujutro u Loboru


Zagorski vodovod jučer je odaslao obavijest za korisnike s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok i Zlatar da voda nije za ljudsku potrošnju i da ju ne koriste.  Danas  je  obavijest dopunjena da voda za ljudsku potrošnju nije ni s područja grada Oroslavja i općine Veliko Trgovišće.

Ekipa Zagorskog lista bila je danas ujutro u Loboru. Do samog izvora nisu nas pustili, uspjeli smo samo do postrojenja gdje nam je rečeno da dalje nemamo pristup. Zato smo kavu i vodu popili u lokalnom kafiću u centru Lobora, ali ta voda nije iz sustava Zagorskog vodovoda, nego iz lokalnog vodovoda Bučva. Tako da smo bili sigurni, a i voda je po okusu bila dobra. Tako da smo bili sigurni, a i voda je po okusu bila dobra. Inače, vidjeli smo da u školu u Loboru djelatnici unose galone vode. Građani s kojima smo razgovarali, nisu pretjerano u panici, no ipak  ne želi riskirati pa smo ih nekoliko zatekli na izvorištu u Cukovcu kako u karnistere toče vodu. 

Porazgovarali smo s Milivojem Šlibarom iz Cetinovca kod Zlatara koji je rekao da je čuo na radiju obavijest da voda ne valja, pa je došao natočiti onu iz izvora. -  Natočil sam 20 litara u karnistere. Imamo doma djecu i unuke, žena pije lijekove, pa nećemo riskirati – rekao je Milivoj, našalivši se da su nekada Zagorke vodu nosile u 'vudricama' na glavi, a on bude 'otpeljal' s jugićem. Kako se priča po Loboru, navodno se netko kamionom prevrnuo kod izvora prilikom čega mu je iscurila nafta. Zagađen je jedan od potoka, potok Reka. Službenu potvrdu o tome nismo dobili, zasada se zna jedino da su radnici Zagorskog vodovoda d.o.o. izvršili uzorkovanja vode i zatražili analizu zdravstvene ispravnosti iste od nadležnih institucija, a poduzete su sve mjere za uklanjanje tog nekarakterističnog mirisa. Vodu su poslali na analizu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Građani su se žalili da voda ima čudan miris. Neki su komentirali da je ima okus i miris po nafti, benzinu, petroleju...

Kontaktirali smo i Zagorski vodovod, kako bi doznali više informacija, s obzirom na brojne upite građana.  Na naš upit hoće li se oglasiti priopćenjem ili konferencijom za medije, dobili smo odgovor da će se više informacija znati iza podneva, kada će se vodovod oglasiti priopćenjem ili pressicom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook