Prethodni članak
Sljedeći članak

[BESPOVRATNE POTPORE ZA PET ZAGORSKIH PROJEKATA] Sredstva će utrošiti za podizanje vinograda, plastenika i kupnju mehanizacije

Od ukupno 172 potpisana ugovora o financiranju poljoprivrednih projekata, odobreni novci i za pet projekata iz Krapinsko - zagorske županije. Evo tko je sve ostvario pravo na novčanu potporu

  • Jedan od petero zagorskih poljoprivrednih proizvođača koji je ostvario potporu je i OPG Tomurad

    Jedan od petero zagorskih poljoprivrednih proizvođača koji je ostvario potporu je i OPG Tomurad


Danas su poljoprivrednici potpisali 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje, među kojima je i petero poljoprivrednih proizvođača iz Krapinsko – zagorske županije.  Radi se o sljedećim korisnicima i projektima. U Sektoru cvjećarstva i ukrasnog bilja potporu je ostvario Hrvoje Tomurad iz Globočeca i to 287.872 kuna za rekonstrukciju plastenika i opremanje OPG-a i  Vrtlarija Jelenić iz Donje Pačetine i to iznos potpore  od 1.003.992,61 kuna za gradnju novog plastenika, nabavku suvremene opreme te nabavku gospodarskog vozila.

U Sektoru vinogradarstva potporu je ostvarila vinarija Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine  i to iznos od 322.228,46 kuna za izgradnju objekta te kupnju mehanizacije, Niskogradnja Hren iz Donje Stubice iznos od 796.055,16 kuna za podizanje novih vinograda na lokaciji Kovačići u Gornjem Kraljevcu i Robert Zdolc iz Klenica koji je ostvario potporu u iznosu 88.500 kuna za ulaganje u mehanizaciju;  traktor, atomizer i stroj za međurednu obradu. Inače, najviše projekata ostvarili su poljoprivrednici iz Vukovarsko – srijemske, Osječko – baranjske i Istarske županije.

Natječaj je bio objavljen u veljači i to je, po prvi put od ulaska RH u EU, bio natječaj  namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje. Natječaj je završio krajem travnja, a tri mjeseca poslije, potpisani su ugovori s vrijednošću potpore od 124 milijuna kuna za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede, naglasivši da će se tim sredstvima financirati poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na svečanosti potpisivanja ugovora izjavio je da su to redom uspješni poljoprivrednici čije će investicije pridonijeti većoj efikasnosti, racionalizaciji troškova i njihovoj uspješnosti na tržištu.  I dalje ćemo se truditi smanjiti administraciju, biti bolji i efikasniji kako bi olakšali posao i vratili optimizam u hrvatsku poljoprivredu. Ovi poljoprivrednici dokazuju da se može – javite se na natječaje i uzmite nam novce – poručio je Tolušić.  Naglasio je kako je Program ruralnog razvoja RH najuspješniji u odnosu na sve ostale EU fondove te da se očekuje da će njegova cjelokupna alokacija potrošiti u cijelosti do 2020. godine.  

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook