Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš zove liječnike iz penzije da dođu raditi, liječnici iz sabora ne žele

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić je prije dva dana rekao da je situacija jako zabrinjavajuća i da se krenulo s mobilizacijom umirovljenih liječnika, u 24 sata javilo se 23 umirovljenih liječnika


Dok ministar zdravstva Vili Beroš zbog nedostatka liječnika poziva umirovljene liječnike na mobilizaciju, liječnici koji su saborski zastupnici odbili su sličan poziv. Podsjetimo, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić je prije dva dana rekao da je situacija jako zabrinjavajuća i da se krenulo s mobilizacijom umirovljenih liječnika.

'Situacija je vrlo, vrlo ozbiljna. Uputili smo poziv našim umirovljenim kolegama, ako još imaju važeće licence, da se jave i da se aktiviraju u zdravstvenim ustanovama. Poziv je upućen umirovljenim liječnicama između 65 i 75 godina, s važećim licencama - rekao je Luetić naglasivši da je HLK krenuo u tu akciju na poziv ministra zdravstva Vilija Beroša, piše Index.hr.

U 24 sata javila se 23 umirovljena liječnka


'U komunikaciji s ministrom nije predviđeno da budu na prvoj crti borbe s covidom jer spadaju u rizičnu skupinu, ali liječnike koji zbog samoizolacije ispadaju iz sustava treba zamijeniti u radu s ne-covid pacijentima - kazao je Luetić.
U prva 24 sata nakon tog poziva HLK odazvala su se već 23 umirovljena liječnika, a iz Komore su dodali kako očekuju puno veće brojke početkom radnog tjedna. S obzirom na rekordne dnevne brojke novozaraženih koje bilježi Hrvatska te proboj virusa u brojne zdravstvene ustanove, što mnogim liječnicima i medicinskim sestrama onemogućava rad s pacijentima, jasno je da je situacija s liječnicima, baš kao što je i sam Luetić rekao, vrlo ozbiljna. Upravo zbog toga Beroš je preko HLK pozvao umirovljene liječnike da se angažiraju.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika pozvala i liječnike u Saboru


Nakon Luetićeve izjave oglasila se i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) te je pozvala i saborske zastupnike koji su liječnici da se i oni aktiviraju, baš kao i umirovljeni liječnici. "HUBOL poziva SVE liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene,što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće", stoji u pozivu HUBOL-a u kojem su posebno prozvali Maju Grba-Bujević, liječnicu koja je bila članica Nacionalnog stožera civilne zaštite sve dok na posljednjim izborima nije ušla u sabor na listi vladajućeg HDZ-a. "Posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora", poručili su iz HUBOL-a. Nije trebalo dugo čekati na odgovor dijela prozvanih liječnika koji su saborski zastupnici.

Evo stavova liječnka u Saboru


HDZ-ova Maja Grba-Bujević te je prozivke prozvala "promašenima", a poziv HUBOL-a liječnicima u saboru komentirale su i jedna SDP-ova liječnica, Renata Sabljar-Dračevac, te liječnik Milan Vrkljan, saborski zastupnik Domovinskog pokreta. Treba napomenuti da je sabor odlukom HDZ-ove većine već tjedan dana na pauzi, a neće raditi ni cijeli ovaj tjedan.
"Ako se vratimo samo malo unatrag, vidjet ćemo da zapravo nikad nisam bila po mjeri nekih", napisala je HDZ-ova zastupnica navodeći kako joj se za dugogodišnjeg profesionalnog iskustva upravljanja velikim sustavima prigovaralo da je stranački čovjek i da je protežira politika.
"Potpuno nekorektno pokušavalo se difamirati moje stručno znanje. Upravo zato, kao liječnica i političarka, ali prije svega kao odgovoran čovjek, nastavljam svoj rad u svezi pandemije po svome najboljem znanju i savjesti. To činim svakodnevno u brojnim situacijama, tako ću i dalje nastaviti", poručila je. Ustvrdila je da se stavila na raspolaganje ravnateljstvu Opće bolnice Karlovac za poslove specijalista anesteziologije i reanimatologije, osobito vikendima i blagdanima. "Oni koji me malo bolje poznaju, znaju da su moja obitelj i liječništvo moj životni odabir kojem sam u cijelosti posvećena", naglasila je. Od 151 saborskog zastupnika njih 11 su liječnici, osam ih je u Klubu HDZ-a, dvoje u Klubu SDP-a, a jedan, Milan Vrkljan, u Klubu Domovinskog pokreta. Osim Grba-Bujević u HDZ-ovom Klubu liječnici su Ivan Ćelić, Goran Dodig (psihijatri), Mladen Karlić (ginekolog), Ivan Kirin (kirurg), Željko Reiner (internist), Hrvoje Šimić (fizijatar).

Neki su zaposleni

Liječnici su i Mostov Božo Petrov (psihijatar) te SDP-ove Andreja Marić (internistica) i Renata Sabljar-Dračevac (psihijatrica), koja na HUBOL-ove prozivke odgovara da su i ona i Marić zaposlene u svojim ustanovama i uz saborsku dužnost rade i svoj liječnički posao. SDP-ova Renata Sabljar-Dračevac na Facebooku je napisala kako se "slaže s kolegama liječnicima iz HUBOL-a kako je ugroza urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava, zbog čega je i sazvala sjednicu Odbora". "Krajnje je vrijeme za poduzimanje ozbiljnih mjera zaštite od pandemije. Zahvaljujem umirovljenim kolegama koji su voljni pomoći pacijentima, pri tome treba ih zaštititi kako nam se ne bi razboljeli. Na dispoziciji sam struci", napisala je Sabljar Dračevac. Liječnik Milan Vrkljan, ujedno i saborski zastupnik Domovinskog pokreta, rekao je da je poziv HUBOL-a "neprimjeren". "Tražiti od ministra zdravstva, ravnatelja HZZO-a, svih ravnatelja, liječnika koji su u raznim administrativnim poslovima da se uključe u liječenje covida-19 je neprimjereno jer to nije bolest o kojoj su oni visokosofisticirano pripremljeni i educirani", kazao je zastupnik. "To bi bilo kao da mene, sveučilišnog profesora koji se bavi endokrinološkim tumorima, pošaljete u salu za kateterizaciju da radim infarkt miokarda", rekao je. "Znači, to je netko napravio za pet minuta slave, a unio je veliku pomutnju i među liječnike i među pacijente. Neprihvatljivo u ozbiljnom sustavu", uzvratio je Vrkljan na HUBOL-ov poziv.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook