Prethodni članak
Sljedeći članak

Belgijska ovčarka Ria jedini je licencirani pas tragač u Zagorju

Trogodišnja belgijska ovčarka Ria jedini je potražni pas s licencom u Krapinsko – zagorskoj županiji, dok se njezin zagorski 'kolega' Eron, devetomjesečni njemački ovčar, tek priprema za pristupanje licenciranju

  • ria1

    Trogodišnja belgijska ovčarka Ria sa svojim vodičem Tomislavom Vorelom

  • ria
  • ria
  • ria
  • ria
  • ria
  • ria
  • ria1
  • ria
  • ria
  • ria
  • ria
  • ria
  • ria

Kako piše sutrašnje tiskano izdanje Zagorskog lista, na državnoj vježbi timova vodiča potražnih pasa na Strahinjčici, od proteklog petka do nedjelje, vježbalo je čak 30 potražnih timova iz cijele Hrvatske s 40 –ak pasa. Hrvatska gorska služba spašavanja ovakav vikend odrađuje svakog mjeseca u drugome kraju, jer potražni tim nije resurs samo jedne stanice nego cijele potražne službe i posao mora odraživati jednako u Slavoniji, Dalmaciji, kao i u Zagorju, napomenuo je Alen Zorić, pročelnik komisije za potrage HGSS - a.

Potražni tim čini pas i njegov vodič, a njihova je suradnja neizmjerno važna. – Svo životno iskustvo gorskog spašavatelja i sve što pas nauči tijekom obuke čini jedan tim uspješnim na terenu. Jedan dobro obučen potražni tim, dakle vodič i licencirani potražni pas, može odraditi posao kao i 25 ljudi. Pas može u roku dva sata pretražiti 15 do 30 ha zemljišta. Čovjek u jednoj minuti otpusti 40 tisuća molekula koje budu nošene vjetrom i pas koji je istreniran da ih detektira vrlo brzo može pronaći čovjeka. Ljudski su tragači također efikasni, ali ako imate na terenu tri potražna tima, to je kao da je u potrazi 100-injak ljudi – pojašnjava Alen Zorić, koji dodaje da najbolje rezultate daju ovčarske pasmine. Obuka počinje kada se pas odvoji od legla i traje 18 mjeseci, a tada pas ima pravo pristupa licenciranju. Psi, koji imaju do 11 tisuća puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide, najbolji su suradnici ljudima u kriznim situacijama.

Među HGSS – ovcima na Strahinjčici bio je i vodič potražnog tima i predstavnik Stanice Krapina, Tomislav Vorel, koji ima trogodišnju belgijsku ovčarku Riju, jedinog potražnog psa u Krapinsko – zagorskoj županiji s položenom licencom i devetomjesečnog njemačkog ovčara Erona koji se priprema za pristupanje licenciranju. - Kako pas koji se obučava postaje dio obitelji vodiča, imati potražnog psa velika je obaveza i ljubav. Baza svakog treninga je igra i ugoda psu, da to radi s voljom. Pas radi za nagradu, igru, hranu, poslasticu. U vlasništvu je Stanice, a živi sa mnom i postaje naš ljubimac i prijatelj. Ria je s 18 mjeseci imala uvjete da pristupi licenci i bila je već u više akcija po Zagorju, kao i u ispomoći u drugim stanicama i ima iza sebe nekoliko pronađenih osoba. Partneri smo, sistem gazde i roba ne može funkcionirati, mi smo tim koji mora surađivati.– priča Tomislav.

Dodaje da je u Zagorju ove godine bilo 10- ak potražnih akcija. – Radi se o izgubljenim 'planinarima', ljudima koji nisu upućeni u suživot s prirodom, pa su odlazili u šetnje i lunjali i gubili se po Ivančici po prolomima oblaka, vjetru, akcije znaju trajati cijelu noć dok se ne pronađu.

-Uz Riju i mene koji smo potražni tim, u Stanici Krapina je vrijedna ekipa na čelu s pročelnikom Darkom Berljakom koja uvijek daje svoj maksimum, nekad se riskiraju i vlastiti životi da bi se spasio tuđi. Zagorje je zahtjevno i šumovito područje i imamo puno posla - zaključuje Tomislav, koji je kao predstavnik domaćina zadovoljan odrađenom državnom vježbom, na kojoj su se svi dobro snašli.

(Pročitajte više u sutrašnjem tiskanom izdanju Zagorskog lista)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook