Prethodni članak
Sljedeći članak

BARBARA BRAČUN: Nije Veronika, nego Barbara Desinićka

53-godišnja zagrebačka knjižničarka, pjesnikinja, slikarica i fotografkinja - vraća se intenzivnije svojim desinićkim korijenima

  • Barbara Bračun

    Barbara Bračun

  • U Dvoru Veliki Tabor, umjetnica se predstavila izložbom 'Povratak korijenima'

    U Dvoru Veliki Tabor, umjetnica se predstavila izložbom 'Povratak korijenima'

  • Barbara Bračun
  • U Dvoru Veliki Tabor, umjetnica se predstavila izložbom 'Povratak korijenima'

Na ovogodišnjim "Srednjovjekovnim svečanostima" u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću, 53-godišnja knjižničarka, pjesnikinja, slikarica i fotografkinja, Barbara Bračun, koja živi i radi u Zagrebu, predstavila se izložbom "Povratak korijenima", na kojoj je objedinjen njezin cjeloviti autorski opus - umjetničke slike (akrili na platnu) i instalacije, video performans, fotoart, uz neizostavni pjesničko-glazbeni ugođaj.

Njena recenzentica Ivanka Bičak, među ostalim je zapisala: "Gdje dolazim? Kamo idem? Gdje pripadam? Gdje pronalazim mir?. Upravo o tome progovara Barbara u svojim izvedbama. Kroz svoje radove donosi prikaze, refleksije, ekspresije specifičnih zatečenih stanja svijeta koji ju neposredno okružuju. Povratak nije nužno bijeg!? Od čega to ona bježi. Od prošlosti? Nikako. Prigrljuje ju svim svojim bićem! Autorica eksperimentiranjem i spajanjem naizgled nespojivih materijala, pokušava pronaći svoj put u prošlost, svojim korijenima, tradiciji i netaknutoj prirodi... Kroz okuse i mirise prošlih vremena dodatno izoštravamo emocije, vizualni i taktilni doživljaj."

Nadimak

Upravo zbog njenih stremljenja i želje da se intezivnije vraća svojim korijenima, dobila je nadimak Barbara Desinićka! - Moji roditelji, mama Štefanija i otac Dominik rođeni su u desinićkom kraju. Na žalost, oboje su pokojni. Kuću moje bake, koju sam jako voljela i često je posjećivala, nalazi se iznad groblja. Unatoč da bake više nema, sve češće sam u Desiniću. Uživam u zagorskom zelenilu, prekrasnim bregima i dolinama, krajobrazima koji me inspiriraju na stvaranje umjetničkih i književnih djela. Zato sam i nazvala ovu svoju izložbu "Povratak korijenima". A to što su me vezano uz ovu izložbu nazvali Barbara Desinićka je aluzija na nesretnu Veroniku Desenićku. Neki me prijatelji u šali uspoređuju sa Barbara Celjskom, tzv. okrutnom crnom kraljicom, što ja zbog mog mirnog karaktera to nikako nisam - kaže u šali Barbara Bračun.

Svjetski uspjeh

Svijet knjige, ljubav prema fotografiji uz samostalne izložbe i pisanje poezije, proze, inspiracija su i nadahnuće za razumijevanje života, ljubavi i svijeta koji je okružuje. Svoju poeziju predstavlja u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Sudjelovala je na Svjetskom poetskom maratonu (25 pjesnika iz cijelog svijeta), kao autor - pjesnikinja iz Hrvatske. Pjesme su joj prevedene na četiri svjetska jezika. Do sada je objavljeno: Zbirka poezije "Plešem ljubav" - Antologija "Pjesnici za mir u svijetu ", Zajednička humanitarna knjiga (15 pjesnika) "Pjesmom ti ljubav darujem" - Hrvatsko književno društvo, Rijeka.

Član komisije

Barbara Bračun u svijet konceptualne umjetnosti ulazi korak po korak. Imala je nekoliko samostalnih izložaba fotografija: Mariji Bistrici s ljubavlju, Adventska čarolija u Mariji Bistrici i drugdje.

- Predstavljajući svoju poeziju sudjelujem u humanitarnim akcijama te podržavam i prodajom svojih knjiga, pomažem osobe s invaliditetom i posebnim potrebama. (NVO Altruista "Svjetlo", Pjesmom ti ljubav darujem, Plešem ljubav) - rekla je na kraju Barbara Bračun, odnosno Barbara Desinićka i pohvalila se da je potvrđeno da je imenovana za člana komisije u Natječaju za prikupljanje dječjih literarnih radova na temu "Legenda o Veroniki Desinićkoj".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionici od Novog Vinodolskog do Senja dodatno je zabrana...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program