Prethodni članak
Sljedeći članak

BAN: 'Javni interes trebao bi biti iznad osobnih interesa i jeftinih političkih poena'

Načelnik Bedekovčine Darko Ban prozvao je državnog tajnika Zdravka Tušeka da obmanjuje javnost i mještane Bedekovčine


Danas je u Općina Bedekovčina održana konfrencija za medije na temu, kako je načelnik Darko Ban, konstantnog obmanjivanja javnosti te plasiranja netočnih informacija, a vezanih za provedbu projekata na području općine Bedekovčina. Uz načelnika Bana, konfrenciji je nazočio i njegov zamjenik Janko Buzjak.

- Ova općinska vlast u svom se radu, u proteklih tri godine mandata, prije svega fokusirala na pripremu i realizaciju brojnih projekata, na podizanje standarda života mještana Općine Bedekovčina, rješavanje problema s kojima se svi zajedno susrećemo i u zadnje vrijeme, upravljanje krizom uzrokovanom epidemijom koronavirusa. U sve to vrijeme nismo se niti nećemo baviti politikantstvom i političkom prepucavanjem, ali, zbog zaštite interesa Općine Bedekovčina, zbog zaštite mještana Općine, prisiljeni smo odgovoriti na niz neistina i netočnih informacija kojima se namjerno obmanjuje javnost.Neistina je da je općina Bedekovčina od Hrvatskih voda dobila 2,2 milijuna kuna za projekt sanacije Magdalenićeve ulice te 1,3 milijuna kuna za projekt sanacije klizišta na groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti cesti NCOR-023 uz groblje Orehovica kako to putem društvenih mreža i na druge načine u javnosti govori državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i naš sumještanin Zdravko Tušek – rekao je Ban.

Ono što je istina, kaže Ban, je da je Općina Bedekovčina prijavila Hrvatskim vodama projekt sanacije klizišta u Magdalenićevoj ulici te projekt sanacije klizišta na groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti NCOR-023 uz groblje Orehovica. Dana 11. svibnja 2020. godine Općina je potpisala Ugovor o sufinanciranju sanacije klizišta na groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti NCOR-023 uz groblje Orehovica sukladno Planu upravljanja vodama za 2020. godinu u okviru kojeg Hrvatske vode taj projekat sufinanciraju u iznosu od 660.000,00 kuna. - Ugovor o sufinanciranju projekta sanacije klizišta u Magdalenićevoj ulici između Općine Bedekovčina i Hrvatskih voda nije potpisan te predmetni projekt u Planu upravljanja vodama nije naveden. Kada se pojavila informacija o dobivenim novcima za sanaciju klizišta u Magdalenićevoj od strane g. Tušeka, osobno smo njemu uputili nekoliko mailova za informacije o njegovim saznanjima, naravno ni na jedan nismo dobili odgovor. Nažalost, državni tajnik Tušek svjesno obmanjuje javnost, građane Općine Bedekovčina, odnosno svoje sumještane, kolege, prijatelje, poznanike, i bez imalo grižnje savjesti kaže kako su Hrvatske vode dale 2,2 milijuna kuna za projekt sanacije Magdalenićeve ulice iako jako dobro zna da Hrvatske vode sukladno Planu upravljanja vodama sufinanciraju projekte s maksimalno 2 milijuna kuna. Gdje je moralna odgovornost g. Tušeka s obzirom na visoku dužnost koju obavlja? Zar se takva dužnost obnaša i pomaže svojim sumještanima iznošenjem netočnih informacija?K tome još ističe da je Vlada odlučila sufinancirati taj projekt. Ako Vlada ima mogućnost takve odluke čemu onda služi poziv Hrvatskih voda na koji se onda gradovi, općine, županije prijavljuju sa svojim projektima. S toga postavljamo pitanje g Tušeku, odlučuje li politika tko će dobiti novce za projekte – ističe Ban pitajući se
je li politika presudila i kod toga da je rekonstrukcija državne ceste D-24 zaobišla Općinu Bedekovčina.

 

- Rekonstrukcija državne ceste započela je 2015., no zbog lošeg stanja ceste prema Općini Konjšćina, rekonstrukcija ceste u Bedekovčini završila je na ulazu u ulicu S. Radića te se daljnja rekonstrukcija nastavila na dionici Zlatar Bistrica – Konjščina. Na taj način Općina Bedekovčina je izostavljena, a mještani su i dalje osuđeni da se voze po oštećenoj prometnici što ujedno znači manju sigurnost svih nas koji koristimo tu prometnicu. Vlada je na sjednici u Krapini donijela Zaključak o izvanrednom održavanju – obnove asfaltnog kolnika državne ceste DC24 od Općine Bedekovčina do Općine Zlatar Bistrica za što je predviđeno 16.000.000,00 kn iz čega je vidljivo da je Općina Bedekovčina zakinuta za rotor, obostrani nogostup i biciklističku stazu. Je li i to bila politička odluka? Tko je odlučio da nema obostranog nogostupa i biciklističke staze za veću sigurnost najranjivijih skupina u prometu, djece i biciklista? Je li nam na taj način poslana politička poruka da smo mi, mještani Općine Bedekovčina, građani drugog reda – upozorava Ban.

Za sjednicu Vlade, održanoj u prosincu prošle godine u Krapini govorilo se da će donijeti Krapinsko-zagorskoj županiji projekte vrijedne milijarde kuna. - Ako je to i točno sva ta silna ulaganja zaobišla su Općinu Bedekovčina. Od svih projekata i prioritetnih pitanja koje smo dostavili na sjednicu Vlade u Krapini, ukupno 15, donijeta je jedino Odluka o darivanju Spomen doma boraca u Poznanovcu koji smo ionako trebali dobiti sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Općina je ispunila sve preduvjete za upis prava vlasništva temeljem Zakona, no, kako bi dobila nekretninu koja joj po zakonu pripada, Općina se morala odreći potraživanja prema RH u visini od 142.876,63 kuna. Kada se to sve uzme u obzir dobili smo nešto što smo ionako zakonski trebali dobiti, a taj smo dar državi "platili" 142 tisuće kuna.
Spomenimo samo projekte rekonstrukcije kulturnog doma Martinec Orehovički i adaptaciju Stare škole Barbara koje smo prijavili na poziv Ministarstva kulture, a koji su nam odbijeni bez ikakvog obrazloženja a zadovoljavali su sve propisane uvjete kao i kriterije prednosti. Da stvar bude gora, na listi odobrenih programa našli su se oni koji nikako ne mogu ispunjavati kriterije prednosti, npr. Programi nabave informatičke opreme, nabava stolica i druge sl. opreme za što nije potrebno partnerstvo niti sadržavaju prilagodbu za osobe s invaliditetom a provode se na području s višim indekosm razvijenosti od Općine Bedekovčina. To je potpuni apsurd s kojim se svakodnevno susrećemo. Da li se to zove pomoć Općini, da li je to ulaganje u Općinu koje g. Tušek stalno spominje – pita se načelnik.

Ban ističe da općinska vlast nudi suradnju svima koji imaju dobre namjere i kojima je Općina i njeni žitelji ispred svega ostalog i dodaje da su Tušeku uputili nekoliko mail-ova u cilju suradnje: za rješavanje imovinsko pravnih odnosa nogometnog igrališta u Poznanovcu, za promjenu statusa općine u status grada, za informacije o projektu sanacije klizišta u Magdalenićevoj, no ni na jedan mail nisu dobili povratne informacije.

- Javni interes bi uvijek trebao biti iznad osobnih interesa i jeftinih političkih poena dobivenih iznošenjem laži. Ovdje se radi o budućnosti naše djece, naših mladih, sugrađana, prijatelja, kolega. Nikakve političke funkcije, položaji, vlast nisu vrijedna toga da obmanjuješ svoje sumještane, susjede, prijatelje, zajednicu s kojom si odrastao. Još jednom ponavljam, spreman sam na suradnju sa svima, ali isto tako spremno ću štiti Općinu i njene žitelje od obmana i neistina koje će, u konačnici, donijeti štetu svima nama - poručio je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban istaknuvši da je nije u kampanji, ali da se nije mogao suzdržati zbog svega onoga što je čuo i pročitao posljednje vrijeme u medijima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook