Prethodni članak
Sljedeći članak

Baki Barbari (90) društvo pravi jedna od najstarijih mačaka u Zagorju, ljupka Serafina (20)

Dvije prijateljice odlično se razumiju, a iako su obje u dubokoj starosti, odlično se drže za svoje godine


Baka Barbara Gredičak iz Oroslavja ima devedeset godina, a njezina mačka Serafina, koju od milja zove Mimi, samo što nije navršila dvadesetu. Zavidne su to godine i za jednu i za drugu, ali ni na jednoj od njih dvije se ne vidi trag vremena.

‘Pobjegne’ na vrt
Baka Barbara ima lice barem dvadeset godina mlađe žene. Tajna je u „plavoj Nivei“, vedroj i smirenoj naravi, iskri radoznalosti i u bavljenju onim što voli. A najviše voli čitati: Janka Matka, Zagorku i pustolovne i ljubavne romane koji je odvode u misteriozne i napete svjetove. - Joj, voljela sam čitati oduvijek. I na pašu s kravama sam još kao mala curica nosila knjigu – smije se mudra i vesela baka, koja svojim ukućanima, snahi Jadranki i unuci Martini tu i tamo „pobjegne“ na vrt. Onda se one brinu, premda ona za to ne vidi razloga. Voli biljke, životinje, ljude. Ima i kokice koje hrani i one su njezina briga. Budna je do dugo u noć. Čita ili gleda filmove i serije. - Volim i šivati. Još uvijek sjednem za svoju staru Singericu i porubim što treba – kaže i vodi nas u starinski opremljenu sobu u kojoj je smještena njezina vjerna Singerica. Serafina je njezina ljubimica. Dvadeset godina je za mačku duboka starost pa se njih dvije odlično razumiju: baku zna zaboljeti kuk, kojeg je operirala s punih osamdeset, dok je Serafina ostala bez zubića. - To vam je tak – pomirljivo kaže baka, dodavši da čita bez naočala jer vidi kao sokol. - Prije par godina sam operirala oči i sad vidim i šivati i čitati bez pomagala – dodaje.

Mačjih devet života
Serafina joj obično sjedne u krilo ili leži na svojoj dekici pa prede i unosi u njihov skladan suživot dodatni mir. Poznato je da mačke povoljno utječu na svoje vlasnike. Istraživanja su pokazala da vlasnici mačaka imaju čak trideset posto manje šanse da dobiju infarkt. Nasmijavaju svoje vlasnike, a smijeh je zdrav i za srce i za imunitet. Njihovo predenje je sedativ. Možda je zato baka Barbara uvijek smirena i stalno nasmijana, dok iz njezinih očiju izbija nestašan duh, kao da je poprimila mačju narav. Tko zna koliko je Serafini ostalo od mačjih devet života? Po izgledu i ponašanju bi se reklo da nije ni na pola puta. Vjerojatno je jedna od najstarijih mačaka u Zagorju. Ima tu još zgodnih poveznica između simptične bake i njezine mačke. Baka je cijeli radni vijek radila kao tkalja. Na tkalačkim strojevima se, može se reći, predu niti. A i Serafina prede odašiljući spokoj. - Završila sam samo četiri godine škole. To je tako nekada bilo na selu. Ni toliko zapravo. A svejedno sam odmalena čitala. Sve sam radila što treba. I traktor sam vozila – smije se i otkriva da je u sobi čekaju tri knjige koje namjerava pročitati ovih dana. Jedna knjiga tjedno je njezina „mjera“. Najdraže joj je kad se okupi cijela obitelj, snaha Jadranka, unuk Jurica sa svojim kćerima Leom i Martom, njegovom suprugom Anicom i unukom Martinom. Serafina je, razumljivo, ravnopravan član te skladne obitelji. A voli baka i „feštati“ pa je na Juričinom rođendanu slavila skupa s njegovim prijateljima i prijateljicama, uz smijeh, šalu i obilje ljubavi. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook