Prethodni članak
Sljedeći članak

B. PILJEK: 'Monografija Stara dama zagorskog nogometa najbolje je i najobimnije djelo koje sam do sada napravio'

O monografiji zabočke Mladosti „Stara dama zagorskog nogometa“ popričali smo s njenim autorom Brankom Piljekom

  • Tihomir Vančina i Branko Pijek

    Tihomir Vančina i Branko Pijek


Monografija „Stara dama zagorskog nogometa“ promovirana u sklopu 80. rođendana zabočke Mladosti izazvala je veliki interes sportske javnosti kako u Zaboku, tako i u cijelom Hrvatskom zagorju. U ovo remek djelo autora Branka Piljeka, koje sadrži 560 stranica, utkano je devet godina napornog rada. U tom je vremenu autor 51 put proveo cijeli dana od 7 do 18 sati, kako u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci, a dva je puta bio i u Državnom arhivu. Informacije je crpio iz Sportskih novosti, Večernjeg lista, Varaždinskog lista, starog Zagorskog lista koji je djelovao 50-ih godina prošlog stoljeća, te naravno našeg Zagorskog lista, koji je redovno pratio rad Mladosti u posljednjih 15 godina. Manji, ali vrijedan dio materijala dobio je iz privatnih zbirki Branka Janjanina,  Antuna Jurine, našeg vlasnika Tihomira Borovčaka, obitelji Jug i Deak, Dragutina Škreblina i pokojnog Rudolfa Mraza, našeg nažalost prerano preminulog kolege, kojima se ovim putem od srca zahvaljuje.

- Nije mi bilo lako. U početku sam mogao dobiti samo po dva uveza tiska, a to otprilike pokriva jedan tjedan. U svom prvom odlasku obradio sam samo mjesec dana, a to je bila kap u moru. Tim tempom 100 godina ne bi dovršio ovu monografiju. No srećom u NSBH naišao sam na dvije Zagorke koje tamo rade, Miru Tišljar i Anu Ljubić, koje su mi omogućile ulaz u arhiv s tiskanicama, na čemu im se zahvaljujem. Tamo sam dobivao po 20 svezaka odjednom i sve je postajalo lakše – prisjeća se svog rada na monografiji Piljek.

Taj je put bio težak i trnovit. Čitajući neke povijesne knjige Piljek je naišao i na dosta netočnih podataka o Mladosti, koji se nisu slagali s tiskom.

- Upravo iz tog razloga više od 90% monografije bazirano je na informacijama iz dnevnog tiska, kako bi podatci bili točni. Jedan od problema bila je i koncepcija monografije, na što sam potrošio gotovo godinu dana. Odlučio sam se za kronološki pristup po godinama – otkriva nam Piljek.

Ovo je već njegova treća samostalna monografija, a kao suradnik je radio i na Općoj enciklopediji Hrvatskog zagorja, gdje je bio zadužen za sportski dio. Inače cijeli život Branka Piljeka usko je vezan za sport. Igrao je nogomet u Jedinstvu i Mladosti, bio je trener, osmislio je malonogometne turnire Zagorska zipka i Kup Zagorja, a i koncept Večeri Zabočana koja je krenula od kada je on bio gradonačelnik Grada Zaboka. U trećoj životnoj dobi Piljek je odlučio raditi monografije, koje će ostati u trajnom vlasništvu sadašnjim, ali i budućim generacijama.

- Mislim da je monografija „Stara dama zagorskog nogometa“ najbolje i najobimnije djelo koje  sam do sada napravio. Radeći na njoj još jednom sam proživio svoje igračke dane, kao da je moja četvorka opet bila na mojim leđima – zadovoljan je Piljek.

Monografiju je Piljek poklonio Mladosti, a sav materijal predao je na sticku kapetanu Mladosti, Tihomiru Vančini.

- Ovo je bio moj obol klubu u kojem sam odigrao odlične sezone i kojem sam proglašen najboljim stoperom zagrebačke regije. Ne tražim za to nikakve nagrade i priznanja, jednostavno sam osjetio da je to moj dug prema voljenom klubu – završio je Piljek.

Monografija „Stara dama zagorskog nogometa tiskana je u 500 primjeraka, a za cijenu od 100 kuna može se nabaviti u Gradskoj knjižnici, te kafićima Queen i Fulir. Nakladnik je Športska zajednica KZŽ na čelu sa Stjepanom Fotivcem, lekturu je obavila profesorica Ingrid Lončar, korekturu Igor Gregurić, a za oblikovanje je zaslužan Igor Vranješ.

Radoholičar Branko Piljek ne miruje, a uskoro će objaviti i novu monografiju o 50 godina ronilačkog kluba Poreč, čiji je ovaj čovjek širokih interesa i ponosni član.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook