Prethodni članak
Sljedeći članak

APEL HGSS-a: 'Budite oprezni, pazite na sebe i svoje bližnje'

Tijekom prošle godine HGSS Stanica Krapina provela je 12 potražnih akcija spašavanja


Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Krapina kao ustrojstvena i temeljna teritorijalna jedinica HGSS - a djeluje od 2013. na području Krapinsko - zagorske županije, a po potrebi i na drugim prostorima Hrvatske. Početak godine prilika je za presjek aktivnosti u protekloj godini, a najvažniji segment rada Stanice, koja broji 28 članova, odnosi se na akcije spašavanja i intervencije, bilo da se radi o pružanju prve pomoći unesrećenim osobama ili nekom drugom obliku pomaganja na nepristupačnim područjima, a u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine. - Tijekom protekle godine HGSS Stanica Krapina provela je 12 akcija spašavanja. Većina njih dogodila se na teritoriju županije, a članovi Stanice sudjelovali su i na dvije akcije većeg obima na teritoriju drugih županija. Sve akcije spašavanja bile su potražne i završile su pronalaskom osoba, dok u jednoj, nažalost, to nije bio slučaj. Jedna od najzahtjevnijih višednevnih akcija svakako je bila na poplavljenom području Novske u kojoj je sudjelovalo četvero članova Stanice – ispričao je Nenad Capar, dopročelnik GHSS Stanica Krapina.

Prva pomoć i transport unesrećenih

Pripadnici Stanice učestvovali su i na više intervencija pružanja prve pomoći i transporta unesrećenih osoba prilikom osiguranja raznih manifestacija koje se održavaju na neurbanim i nepristupačnim područjima u našoj županiji. Sudjelovali su i na vježbama HGSS - a na državnoj razini. Radilo se o vježbi zimskih tehnika spašavanja i spašavanje iz helikoptera, kao i na vježbama Stanice kojih je ukupno bilo sedam. - Sudjelovali smo i na zajedničkoj vježbi operativnih snaga civilne zaštite KZŽ, na vježbi masovne nesreće u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu KZŽ te vježbama stožera zaštite i spašavanja pojedinih jedinica lokalne samouprave – navodi Capar. Licencu gorskog spašavatelja ima 13 članova, osposobljenih za samostalno djelovanje ili vođenje akcija spašavanja. - Ostali pripadnici Stanice trenutno su u različitim fazama obuke, a dvojica se pripremaju kako bi na proljeće izašli na ispit i stekli naslov gorskog spašavatelja. Obuka se sastoji od obaveznih sedmodnevnih tečajeva prve pomoći, zimskih i ljetnih tehnika spašavanja te speleo tehnika spašavanja u trajanju od minimalno dvije godine. Od specijalističkih tečajeva naši članovi pohađali su tečaj digitalne kartografije, tečaj za voditelja potraga i tečaj za upravljanje bespilotnim letjelicama. U Stanici, prema specijalnosti unutar ili izvan HGSS-a, imamo liječnika, članove sa međunarodnim ITLS (international trauma lifesupport) i SRT (swiftwaterrescuetehnician) licencama, članove osposobljene za spašavanje iz helikoptera, kartografiju, vođenje potraga i instruktore skijanja te vodiča potražnog psa – ističe Capar.

Pred nama je izazovna godina

Važan događaj za službu u prošloj godini je početak izgradnje objekta HGSS-a Stanice Krapina u Zlatar Bistrici sredinom kolovoza kada je položen kamen temeljac. Uz skromna financijska sredstva, danas je taj objekt izgrađen i stavljen pod krov.

- Ovom prilikom bi se posebno zahvalili KZŽ, Općini Zlatar Bistrica te JLS koji su prepoznali važnost i ulogu HGSS-a na lokalnoj razini i financijski pomogli izgradnji ovog objekta. Objekt će nam omogućiti bolji i kvalitetniji rad, bržu interventnost, sigurnost i kvalitetno skladištenje vrijedne opreme, a što je najvažnije, velika većina vježbi, treninga te priprema održati će se na samom objektu koji je jednim djelom prilagođen tome. U godini koja je pred nama nadamo se završiti većinu radova na objektu i pripremiti ga za uporabu, a ukoliko to financijska sredstva omoguće možda i završiti sve radove – zaključuje Capar, dodajući da je pred članovim izazovna godina s puno obavezne obuke, ali i puno vježbi kao i preventivnih akcija. - To je ono što je pred nama i to je ono što najbolje znamo raditi. Apelirao bih na sve stanovnike Zagorja, ali i šire, da budu oprezni, zima je i svjedoci smo ozbiljnih vremenskih nepogoda u bližem okruženju. Pazite na sebe i svoje bližnje – upozorava Capar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook