Prethodni članak
Sljedeći članak

ANTONIĆ: 'Odvajanjem naše regije od prosjeka Zagreba pomoći će nam da budemo u povoljnijem položaju i dobijemo veći intenzitet potpora'

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva za 2019. najavio je natječaje koji se tiču inovacija, istraživanja i razvoja u kojem smjeru gospodarstva treba ulagati i biti konkurentan na svjetskim tržištima


U stranačkim prostorima HDZ-a u Krapini danas je održana konferencija za medije na temu EU – natječaji –novosti iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, na kojoj je o aktulnostima i natječajima govorio Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.  Antonić je na početku izlaganja podsjetio da se u resornom ministarstvu provode aktivnosti koje se odnose na korištenje sredstava iz europskih strukturnih fondova i to kroz nekoliko prioritetnih osi: jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija u iznosu 2, 5 milijardi kuna u razdoblju 2014.- 2020., poslovne konkuretnosti vrijednosti 7, 38 miljardi kuna, uključujući i kredite i zajmove, od čega su 4, 86 milijardi kuna bespovratna sredstva. Istaknuo je da je Ministarstvo gospodarstva od kraja 2015. do danas objavilo ukupno 29 poziva za dostavu projektnih prijedloga za financiranje, ukupne vrijednosti oko 6 milijardi kuna, od čega ih 21 direktno namijenjeni poduzetnicima ukupnog iznosa 5, 1 milijardi kuna.

Prema njegovim riječima do sada je dodijeljeno 2417 potpora ukupne vrijednosti 3, 4 milijarde kuna i potpisano 2375 ugovora ukupne vrijednosti 7,33 milijarde kuna s iznosom potpore od 3, 34 milijarde kuna. Korisnicima je isplaćeno 1,68 mlrd. kuna prema potpisanim ugovorima.

Očekuje se da će dodijeljene potpore generirati 7,33 mlrd. investicija, od čega 6,38 mlrd. poduzetničkih investicija. Uz unapređenje poslovanja poduzetnika, poduprtim projektima bi se trebalo otvoriti ili sačuvati više od 8.700 radnih mjesta - naglasio je Antonić, dodavši da nakon tri godine provođenja financiranja tih programa postoje rezultati koji se vide u rastu zaposlenosti u tvrtkama poduzetnika koji koriste ta sredstva, kao i rastu prihoda i dodane vrijednosti. Osvrnuo se na aktualne natječaje, kao što su inovacijski vaucheri za mala i srednja poduzeća u vrijednosti 50 milijuna kuna, a potpore iznose od 10 do 75 tisuća kuna, ili na natječaj za internacionalna poslovanja gdje se sredstva koriste za nastup na inozemnih sajmova i promociju poduzetništva i dr.. Antonić je za 2019. najavio natječaje koji se tiču inovacija, istraživanja i razvoja u kojem smjeru gospodarstva treba ulagati i biti konkurentan na svjetskim tržištima.

Na pitanje novinara hoće li se što promijeniti za gospodarstvo naše županije svrstavanjem u novu statistički regiju, Antonić je rekao da bi svakako trebalo olakšati poslovanje poduzetnicima. – U toj indeksaciji sigurno je bitno da su naša županija i Sjeverozapad usmjereni  prema izvozu i konkurentnom tržištu i vjerujem da će odvajanjem naše regije od prosjeka Zagreba pomoći da budemo u povoljnijem položaju i da dobijemo veći intenzitet potpora – odgovorio je. Priznao da je potreban i rast plaća, koje su na sjeverozapadu niže, jer bez povećanja plaća u gospodarstva, neće rasti standard.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook