Prethodni članak
Sljedeći članak

ANKETA: 'Mnogi se griju na drva, neki na plin, ali ima i onih koji kombiniraju oboje'

Ogrjevna sezona je već lagano počela, a hoće li se grijati na drva, plin, struju…, svatko odlučuje za sebe. Grijanje na drva stari je zagorski recept jeftinog i zdravog grijanja. Zagorci često tako komentiraju da im je to najjeftinije i da ništa tako ne grije kao drva

  • Uoči zimskih mjeseci građani se sve intezivnije pripremaju za ogrjevnu sezonu

    Uoči zimskih mjeseci građani se sve intezivnije pripremaju za ogrjevnu sezonu

  • Sanda Mešić, Donja Stubica

    Sanda Mešić, Donja Stubica

  • Štefanija Mraz, Zabok

    Štefanija Mraz, Zabok

  • Slavko Hržica, Desinić

    Slavko Hržica, Desinić

  • Mirna Andročec, Radoboj

    Mirna Andročec, Radoboj

  • Branko Janjanin, Zabok

    Branko Janjanin, Zabok

  • Darinka Kušek, Oroslavje

    Darinka Kušek, Oroslavje

  • Uoči zimskih mjeseci građani se sve intezivnije pripremaju za ogrjevnu sezonu
  • Sanda Mešić, Donja Stubica
  • Štefanija Mraz, Zabok
  • Slavko Hržica, Desinić
  • Mirna Andročec, Radoboj
  • Branko Janjanin, Zabok
  • Darinka Kušek, Oroslavje

Teško je prognozirati kakva će biti nadolazeća zima, iako bi prema nekim meteorološkim najavama trebala bi biti blaža od prošlogodišnje, koja je bila ledena, što se tiče temperatura koje su išle duboko u minus. Ogrjevna sezona je već lagano počela, a hoće li se grijati na drva, plin, struju…, svatko odlučuje za sebe. Grijanje na drva stari je zagorski recept jeftinog i zdravog grijanja. Zagorci često tako komentiraju da im je to najjeftinije i da ništa tako ne grije kao drva.

Drva sve popularnija

Plin je bolji ako želite stan držati urednim, bez čišćenja dimnjaka itd., ali je i skup ako gledamo investiciju od samog početka, dakle od postavljanja radijatora po svim prostorijama i plinskog bojlera, a i cijene, kažu građani, trebale bi biti niže. Posljednjih godina drva su tako sve popularnija u ogrjevnoj sezoni. Ukoliko imate vlastitu šumu svakako je isplativije. Čak je i biznis s drvima posljednjih sezona porastao, a naveliko se kupuju i šume.

Posao s drvima

S obzirom da je zagorski kraj pretežno šumovit, ljudi imaju i vlastite šume iz koje se opskrbljuju, no svejedno, kažu trgovci drvima da posla ima, posebno pred zimu. Cijene su se nekako ustalile, a potražnja je uvijek dobra. Drva se naručuju najčešće preko ljeta, ali i pred ogrjevnu sezonu, kada su i ona malo skuplja. Stara izreka kaže; da drva griju tri puta:prvi put kad ih se u šumi ruši, drugi put kad ih se za ljetnih mjeseci cijepa i posprema, a treći put u peći za hladnih zimskih dana, iz čega se dade zaključiti da je s njima puno posla.

ANKETA:

SANDA MEŠIĆ (54)
Donja Stubica:

Imamo kuću, a grijemo se i na drva i na plin. Imamo centralno na plin i kamin na drva, kombiniramo. Drva kupujemo, no ipak ispadnu jeftinije od plina. Da nam radi samo centralno na plin, rata bi nam bila 1500 kuna mjesečno, ovako je oko 500 kuna. Muž je napravio kamin s ventilatorom koji topli zrak upuhuje u prostoriju, u to smo nešto uložili, ali se isplati. Osim toga, kuća ima dobru izolaciju, pa se i tu štedi.

ŠTEFANIJA MRAZ (57)
Zabok:

Još uvijek smatram da je plin ipak najjeftiniji energent. U zimskom periodu je veća potrošnja, ali kupovati drva je opet skupo. Osim toga, mi svi radimo, da se grijemo na drva, netko bi trebao biti doma stalno da loži, pa je plin jednostavniji.

SLAVKO HRŽICA (70)
Desinić:

Grijem se na drva, imamo dosta šume pa imamo vlastita drva i jeftinije nas dođe. Živimo u kući, za jednu prosječnu zimu mi treba oko 12 metara drva, da kupujemo, to bi me koštalo oko četiri tisuće kuna. Uvijek sam za drva, ona i ljepše i bolje griju.

MIRNA ANDROČEC (31)

Radoboj:

Grijemo se na plin, imamo kuću i provukli smo centralno grijanje. Jednu prostoriju samo grijemo na drva. Plin je dosta skupi, no tek sam ove godine uselila, pa ne znam koliko će nas doći jedna zima, kuća je dosta velika, vidjet ćemo.

BRANKO JANJANIN (61)

Zabok:

Grijemo se na plin, imamo centralno grijanje i to nas košta oko 1300 kuna mjesečno zimi. Razmišljali smo o prelasku na neki drugi energent, informirali se o geotermalnim sondama, fotoćelijama, ali bi to bilo preskupo uvoditi, no za one koji imaju novaca bi bilo isplativo.

DARINKA KUŠEK (59)
Oroslavje:

Imamo kući srednje veličine, u prosječnoj zimi potrošimo oko 10 metara drva, zavisi od zime. Imamo vlastitu šumu pa nas jeftinije dođe. Prije par godina bili smo na plinu, ali smo prešli na drva kada smo otišli u mirovinu, jer nismo mogli plaćati toliko skupe rate.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook