Prethodni članak
Sljedeći članak

Andrija Tomorad do srebra i bronce na Srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Riječ je o natjecanju u kojem nastupaju timovi iz Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske

  • foto: HMD (Andrija Tomorad prvi zdesna)

    foto: HMD (Andrija Tomorad prvi zdesna)


Andrija Tomorad iz Marije Bistrice sjajno je nastupio na Srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Bielskom u Poljskoj. Riječ je o natjecanju u kojem nastupaju timovi iz Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske. Andrija je u pojedinačnoj konkurenciji osvojio brončanu medalju, a sa timom je stigao do bronce, s tim da je ispred Hrvatske bila samo Ukrajina, koja je nastupila kao gost. Slično kao i Međunarodna matematička olimpijada (IMO), svaka zemlja sudjeluje s do šest učenika i dva voditelja tima. MEMO se sastoji od individualnog natjecanja i timskog natjecanja, od kojih svako traje pet sati. Problemi su "olimpijskog" tipa, tipično podijeljeni u četiri područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva.

U individualnom natjecanju učenici rješavaju jedan problem iz svakog područja. Timsko natjecanje sastoji se od osam problema, dva iz svakog područja. U timskom natjecanju učenici svakog tima zajedno rješavaju probleme, što daje natjecanju vrlo posebnu atmosferu. Cijeli program traje tjedan dana. Odabir problema, prijevod, sam natjecanje i bodovanje izvode se tijekom tog vremena. Osim individualnog i timskog natjecanja, program također sadrži izlete i sportske aktivnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook