Prethodni članak
Sljedeći članak

ANĐELKO TOPOLOVEC: 'Unatoč padu proračuna, svim snagama se trudimo da naši mještani to ne osjete'

I ove smo godine opravdali status Općine – prijatelja djece. U naselju Miljani uređeno je još jedno dječje igralište. Dio sredstava za uređenje osiguralo je DND Radoboj prijavom projekta na natječaje KZŽ i Hrvatske elektroprivrede d.d., dok je preostali dio novca osigurala Općina Radoboj, kaže načelnik Topolovec

  • topolovec.jpg.JPG
  • Muzej Radboa ove je godine otvoren i službeno za javnost

    Muzej Radboa ove je godine otvoren i službeno za javnost

  • topolovec.jpg.JPG
  • Muzej Radboa ove je godine otvoren i službeno za javnost

Zagorski list je razgovarao s Anđelkom Topolovcem, načelnikom Općine Radoboj, o prvim mjesecima novog mandata

ZL: Godina se bliži kraju, ovog tjedna Radoboj obilježava i Dan općine, pa je pravo vrijeme za osvrt na proteklo razdoblje. Koji su značajniji projekti i radovi izvršeni u općini Radoboj?

Topolovec: Obavljeni su brojni radovi na uređenju prometne i komunalne infrastrukture. Uređivane su naše nerazvrstane ceste, pa je dio cesta presvučen novim asfaltnim slojem čija je ukupna vrijednost iznosila 480.081 kuna. U suradnji Grada Krapine i Općine Radoboj izvršeni su radovi na uređenju nerazvrstane ceste Polje Krapinsko - zaseok Rim - spojna cesta prema Orehovcu Radobojskom u dužini 940 metara. Na mjesnom groblju Radoboj uređena je i asfaltirana pristupna prometnica u dužni od 150 metara koja je omogućila lakši pristup groblju. Ispred mrtvačnice uređena je nadstrešnica i saniran krov na mrtvačnici, uređene su prilazne stepenice groblju i postavljeni rukohvati. Ukupna investicija vrijedna je 262.974 kuna. Izgradnjom potpornog zida u vrijednosti od 40.250 kuna sanirano je klizište uz našu nerazvrstanu cestu u Orehovcu Radobojskom. Modernizirali smo i dio sustava javne rasvjete. Uz županijsku cestu na relaciji Radoboj - Gornja Šemnica - Brod i na dijelu županijske ceste na relaciji Radoboj - Jazvine - Marof postojeće svjetiljke zamijenjene su novim led svjetiljkama, čime smo doprinijeli uštedi električne energije i povećanju učinkovitosti javne rasvjete. Vrijednost izvedenih radova iznosila je 192.938 kuna. Postavljena je i javna rasvjeta prema naselju Malogorski gdje do sad sam sustav nije postojao, kao i prema naselju Košutići.

ZL: Općina Radoboj nosi prestižni naziv Općine – prijatelje djece. Je li bilo kakvih akcija na dobrobit djece?

Topolovec: I ove smo godine opravdali taj status. U naselju Miljani uređeno je još jedno dječje igralište. Dio potrebnih sredstava za uređenje osiguralo je Društvo Naša djeca Radoboj prijavom projekta na natječaje KZŽ i Hrvatske elektroprivrede d.d., dok je preostali dio sredstava osigurala Općina Radoboj. Osim za najmlađe, vodimo brigu i o starijim mještanima. Tako je KUD - u Zagorec Radoboj odobreno financiranje projekta dnevnih aktivnosti za starije osobe u Općini Radoboj. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Financijska podrška ministarstva iznosi 52.000 kuna, a aktivnosti se izvode od lipnja do kraja prosinca. Svim mještanima želimo učiniti život ljepšim, pa smo proveli i niz komunalnih akcija. Na dijelu kućica na autobusnim stajalištima izvršena je rekonstrukciju drvene građe i sve su kućice obojane kako bi i dalje mogle služiti našim mještanima kao zaštita od vremenskih neprilika. Postavljena su prometna ogledala na nepreglednim mjestima na našim cestama, uređivane bankine uz nerazvrstane ceste.

ZL: Kako Općina stoji s punjenjem proračuna odnosno njegovim smanjenjem proizašlim iz ukidanja brdsko – planinskog područja?

Topolovec: Unatoč tome što općinski proračun unatrag tri godine bilježi pad od 45%, mi smo se svim snagama trudili da naši mještani to ne osjete. Tako su se i u 2017. godini isplaćivale pomoći svima koji su podnijeli zahtjeve, podijeljena su planirana sredstva za ogrjev, umirovljenicima su podijeljeni poklon paketi, pomoć za novorođenčad je povećana s 1.000 na 2.000 kuna, i dalje smo nastavili sufinanciranje smještaja u učeničkim domovima te sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola dok naši učenici OŠ Side Košutić Radoboj već treću godinu za redom imaju besplatne udžbenike.
ZL: Ove je godine svoja vrata službeno otvorio i Muzej Radboa. Koliko to znači za općinu?

Topolovec: Otvaranjem Muzeja Radboa po prvi puta su održana Radobojska ljetna događanja s kulturnim večerima za odrasle i radionicama za djecu, a veliki broj posjetitelja dokaz je da je Muzej Radboa, koji uključuje arheološku, geološku i rudarsku zbirku, već u početku svog djelovanja opravdao svoje otvaranje. Radoboj treba biti iznimno ponosan na svoju povijest pokazuju, što pokazuju najnovija arheološka istraživanja tijekom kolovoza ove godine na lokalitetu Plat. Istraženo je nekoliko lokacija na krajnjem zapadnom dijelu Plata pri čemu su otkriveni vrijedni arheološki nalazi iz razdoblja prapovijesti.

ZL: Kakvi su planovi za buduće razdoblje, koji se projekti planiraju?

Topolovec: Kontinuirano radimo na pripremi projektno - tehničke dokumentacije te se prijavljujemo sukladno objavi i otvaranju javnih poziva i natječaja. Pripremljeni su ili u pripremi projekti rekonstrukcije nerazvrstane ceste NC-KŠ brod- D35, što je investicija vrijednosti 5,7 milijuna kuna, rekonstrukcija lovačkog doma odnosno prenamjena u planinarski dom, što je investicije od 3,5 milijuna kuna, Kulturni centar Sida Košutić Radoboj, vrijednosti 5,8 milijuna, Hiža vinove loze i Hiža zagorskih štrukli, dogradnja osnovne škole i uvođenje jednosmjenske nastave, izgradnja širokopojasne optičke mreže, projekt Radboa – putevima radobojske baštine te modernizacija postojećeg sustava javne rasvjete.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -kolona teretnih vozila na GP Bajakovo na autocesti A3 Bregana-Lipovac duga je oko 2 km. Od danas do 27. listopada, od 07:00 do 20:00 sati, bit će zatvorena ŽC3250 Novska-Bročice u ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program