Prethodni članak
Sljedeći članak

[AKTUALNI SAT ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE] RANOGAJEC O ANDRAŠEVCU: 'Spavate li mirno, župane?' ŽUPAN: 'Kada bi Županija imala mrvicu odgovornosti, podnio bih ostavku'

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine započeo je informacijama o korona virusu, a nastavljen gorućim temama poput raspodjele vatrogasnih vozila i gradnje doma za starije u Zaboku


Danas je držana sjednica Županijske skupštine kojoj je prisustvovalo 34 vijećnika. Prije početka Aktualnog sata, sve prisutne su upoznali s najvažnijim informacijama o korona virusu ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko zagorske županije Tomislav Jadan i voditelj Higijensko - epidemiološkog  odjela dr. Ivan Lipovac. Na temu korona virusa nadovezao se župan KZŽ Željko Kolar koji je obavijestio kako dvojica pacijenata iz Krapinskih Toplica koji su boravili u izolaciji nisu zaraženi korona virusom i da je test negativan.- Zasada nema slučaja korona virusa u našoj županiji, nema mjesta panici, spremni smo i poruka je da treba slušati Stožer civilne zaštite – poručio je župan.

Aktualni sat započeo je s nedavno aktualnom temom vatrogasnih vozila. Tomislav Končevski pitao je koja je svrha Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije ako se ne sluša njihova odluka u vezi dodjele vatrogasnih vozila. Župan je odgovorio kako je po tom pitanju poslao službeni upit ministru MUP-a Davoru Božinoviću te da nije zadovoljan njegovim odgovorom. Naglasio je kako se ovakav slučaj mora raščistiti do kraja kako se ovakvo nešto više ne bi događalo.

Mladen Popović (ZDS) konstatirao je da na temelju demografske slike županije naša populacija stari te da pohvaljuje sve gradnje vrtića i škola na području KZŽ, ali da briga za osobe treće životne dobi nije zadovoljavajuća. Upitao je zašto u županiji nema ni jedan županijski dom za starije i nemoćne. Župan je rekao da će županija uskoro dobiti jedan takav dom u Zaboku. - Cilj nam je da se dom za starije i nemoćne otvori čim prije i da se vrati uloženo. Cijelo vrijeme komuniciramo s investitorom Šimagom i na tom mjestu ne može biti ništa drugo osim doma za starije i nemoćne. Gospodin Šimag pregovara s novim privatnim investitorom i za tri mjeseca bi dom trebao biti otvoren – objasnio je župan.

Mišo Grilec (HDZ) je pitao kada će biti uplaćena sredstva za rad udruga na području županije. Župan je odgovorio kako je natječaj raspisan i da će prvi ugovori biti potpisani do sljedeće sjednice Županijske skupštine koja će se održati između 21. i 25. ožujka.

Darinka Sviben (HDZ) je rekla kako je surova stvarnost da je osobama treće životne dobi starost u mnogim slučajevima jako teška i popraćena mnogim bolestima i demencijom. - Veseli me jako konstatacija župana da će dom za starije i nemoćne u Zaboku biti otvoren za tri mjeseca – kazala je Sviben i dodala kako je trenutno na terenu jako veliki pritisak na skrb o starijima i nemoćnima te da svi jedva čekaju novi dom. Župan Kolar je rekao kako je nedavno bio na sastanku s ministricom Bedeniković i razgovarao o konkretnim prijedlozima koji će postrožiti uvjete o otvaranju domova. - Svi zajedno moramo se uključiti da se napravi red u tom sustavu koji do sada nije funkcionirao kako treba – naglasio je Kolar.

Daniel Vnuk (HDZ) je istaknuo kako se ne bi trebalo voditi politikanstvom u vezi nabave novih vatrogasnih vozila i da svako mjesto koje je i dobilo novo vozilo i to vozilo treba. Župan je na to odgovorio kako je veliki problem što se nije u tom slučaju poštovala riječ struke.

Dragutin Ranogajec se osvrnuo na tragičan događaj u Andraševcu i upitao župana da li mirno spava nakon te tragedije. - Što se poduzelo, kojim jamstvima je natjeran investitor da ispuni ugovor o izgradnji doma u Zaboku? Zašto dom nije pušten u rad? Ljudi su se morali sami snaći pa su korisnike smještali ilegalno. Spavate li mirno, župane, osjećate li moralnu odgovornost jer dom još nije otvoren? - upitao je Ranogajec. - Kada bi KZŽ imala mrvicu odgovornosti u vezi tragedije, koja se je desila u Andraševcu, ja bih istog trena podnio ostavku. Ne mogu preuzeti odgovornost za nešto što Županija nije nadležna – odgovorio je Kolar. Ranogajec je dodao kako je u vezi otvaranja novog doma u Zaboku župan odgovoran da potegne jamstva koja su bila spomenuta u ugovoru.

Dražen Čvek (HSS) je upitao da li su prijedlozi o izgradnji bukobrana uz autocestu u Svetom Križu Začretju upućeni prema ministarstvu. Župan je rekao da se očekuju sastanak kako bi se pokrenula ta inicijativa te da ministar prometa Oleg Butković dolazi u službeni posjet Krapinsko - zagorskoj županiji16. ožujka pa će i tada biti postavljeno to pitanje ministru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook